U trendu

Ostojić: Zaustaviti priliv izbeglica iz susedstva, Hrvatska je puna

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je danas da je Hrvatska ispunila svoje kapacitete za prihvat izbeglica i zatražio da se zaustavi priliv izbeglica iz susednih država.

Prema poslednjim informacijama, u Hrvatsku je od srede ujutro do podneva ušlo oko 7.300 izbeglica, a migranti ulaze u Hrvatsku preko graničnih prelaza Tovarnik, Ilok, Batina, ali i preko graničnog prelaza Bajakovo. Zbog dolaska izbeglica iz Srbije, privremeno je bio zatvoren granični prelaz Batina, ali je u međuvremenu ponovo otvoren, saopštio je Hrvatski autoklub.

„Mi smo u ovom trenutku popunili naše kapacitete i tokom današnjih razgovora sa čelnicima UNHCR-a i EU rečeno je da je Hrvatska puna. Nismo zemlja koja u datom trenutku ne može biti solidarna, ali u ovom trenutku tražimo od njih da zaustave prilive koji se događaju u zemljama koje ovo dopuštaju“, rekao je Ostojić novinarima u Tovarniku.

On je poručio da je neprihvatljivo da se od Hrvatske traži da poštuje međunarodne ugovore, a da se to ne mora činiti u zemljama okruženja, Srbiji, Makedoniji ili Grčkoj, kroz koje prolaze migranti na putu prema EU.

„Nacionalnu sigurnost Hrvatske ne može da ugrozi 6.000 ljudi, koliko ih je dosad ušlo, kako neki tvrde i šire histeriju“, poručio je Ostojić na primedbe dela opozicije i predsednice države Kolinde Grabar Kitarović.

Upitan da li Hrvatska izbeglice protiv njihove volje zadržava u prihvatnim centrima budući da većina njih želi dalje prema državama zapadne Evrope, Ostojić je odgovorio da Hrvatska postupa prema zakonima i da svi koji su ušli u zemlju moraju da budu registrovani.

U Tovarniku i dalje ima najviše izbeglica, a više hiljada njih je na železničkoj stranici od jutra čekalo prevoz do prihvatnih centara u drugim gradovima u Hrvatskoj. Situacija na terenu je haotična, a prema izveštajima pojedinih medija, deo izbeglica probio je policijski kordon na stanici i krenuo pešice u obližnje mesto gde su čuli da je došao voz koji treba da ih odveze prema Zagrebu. Policija ih je propustila.

Manja grupa izbeglica koji su smešteni u zagrebačkom hotelu Porin, gde je inače prihvatilište za azilante, protestovala je tražeći da ih puste da nastave put zapadne Evrope, jer im Hrvatska nije odredište. Tamo je i interventna policija. 

Prema nezvaničnim informacijama pojedinih medija, deo izbeglica koje je policija uputila prema Zagrebačkom velesajmu, gde bi trebalo da budu smešteni, uputilo se peške prema Sloveniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.