U trendu

Oštra polemika Đukanovića i Krivokapića

Nastavak debate u Skupštini Crne Gore o poverenju Vladi bio je danas obeležen veoma oštrom međusobnom polemikom lidera dve članice vladajuće koalicije, Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića.

Njih dvojica su se u polemičkom žaru vraćali i na prošlost savezništva dve partije koje je trajalo punih 18 godina, pa je Đukanović u jednom momentu rekao da je Krivokapić do sada pogazio više od 20 zajedničkih opredeljenja.

Krivokapić je Đukanoviću rekao da je „pokrao“ referendum o ostanku Crne Gore u zajedničkoj državi sa Srbijom 1992. godine.

Đukanović tvrdi da nije politička korupcija ako za poverenje Vladi glasa i neka opoziciona partija, podsetivši da je Krivokapić u jučerašnjoj raspravi rekao da su poslanici slobodni ljudi, a nisu vezani stavovima svojih partija.

Krivokapić Đukanoviću zamera što je u Vladi zadržao dvojicu ministara koji su do prošlog leta pripadali SDP. Premijer je odgovorio da je smatrao da ima pravo da ne prihvati inicijativu SDP za smenu Vujice Lazovića i Ivana Brajovića nekoliko meseci uoči novih parlamentarnih izbora.

Lideri dve partije su koplja ukrstili i u vezi s ranijim izborom Filipa Vujanovića za predsednika Crne Gore. Đukanović kaže da je SDP bio obavezan da podrži Vujanovićevu kandidaturu, a Krivokapić tvrdi da nije, jer je, kako je naveo, kandidat bio neustavan.

Komentarišući razne primedbe Krivokapića na politiku DPS i Vlade, Đukanović ga je upitao „gde su vam bile oči svih ovih godina“.

„Gde vam behu oči. Šta vam to sad naknadno otvori oči. Da vam ja kažem, oči vam je otvorio strah od poraza“, rekao je Đukanović.

Inicijativu za proveru kredibiliteta Vlade podneo je krajem decembra premijer Milo Đukanović, uz ocenu da je SDP praktično napustila savezništvo sa DPS i da je u parlamentu formirana nova većina, mimo regularne vladajuće koalicije koja je nastala posle izbora 2012. godine.

Protiv Vlade će glasati SDP, Demos i Socijalsitička narodna partija, a još nije izvesno da li će poverenje Vladi dati opoziciona Pozitivna Crna Gora, dok opozicioni savez Demokratski front ne učestvuje u raspravi, već sednicu parlamenta prati na uličnom skupu ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.