U trendu

Otkriven uzrok zemljotresa u regionu

Skorašnje erupcije vulkana u Italiji oslobodile su veliku količinu energije, što je dovelo do toga da sukobljeni tektonski blokovi usled talasa energije pokušavaju da zadrže svoje ravnotežno stanje, zbog čega dolazi do talasanja i ljuljanja jednog bloka, odnosno zemljotresa, objasnio je poreklo potresa u regionu Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog zavoda Srbije.

Rabrenović podseća da su zemljotresi ispoljeni procesi na površini zemljine kore, da su kratkotrajni i brzi, a dešavaju se kada dođe do oslobađanja određene količine energije koja se akumulirala u dubljim slojevima zemljine kore.

On kaže da linije sukobljenih tektonskih ploča mogu da ukažu na moguće procese i dodaje da područje kod Drača pripada južnoj jadranskoj ploči, koja je tektonski oblikovana u najmlađem delu geološke istorije.

„Ona je danas vrlo seizmički aktivna“, napominje sagovornik N1.

Pokazujući mapu istorije potresa u regionu, direktor Geološkog zavoda ukazuje da su se najjači zemljotresi jačine od 5 do 7 Rihtera dogodili na istoj liniji. Dodaje, međutim, da su se odatle preselili u područje Nevesinja, što su, kako kaže, zone visokog krša gde se formiraju visoka naponska stanja.

(N1 Beograd)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.