U trendu

Otvoren novi granični prelaz između Crne Gore i Albanije

PODGORICA – Crna Gora i Albanija svečano su danas otvorile novi zajednički granični prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon.

Otvaranju su prisustvovali premijeri Crne Gore i Albanije, Zdravko Krivokapić i Edi Rama, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic i potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović.

„Spojili smo Podgoricu sa Gusinjem i Plavom na 90km i 90 minuta vožnje. Nova šansa za razvoj severa Crne Gore i bolje povezivanje ljudi“, napisao je Abazović na Tviteru.

Ovaj granični prelaz izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije, u cilju povezivanja Podgorice i Gusinja preko teritorije Albanije.

Radovi na izgradnji koštali su oko 720 000 hiljada evra, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro pola miliona, saopštila je vlada u Podgorici.

U saopštenju se ističe da je otvaranje zajedničkog graničnog prelaza sa Albanijom usmereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obe države.

Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza, dva sa Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom, Sukobin – Murićani, otvoren 2009. godine i Vraćenovići-Deleuša otvoren 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.