U trendu

Ovo je bio referendum o Danu RS, a ne o statusu

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je večeras da je održan referendum o Danu RS, a ne o statusu, i da će njegova partija nastaviti da se bavi položajem RS, a da će, kada dođe vreme, odlučiti da razmotri eventualno pitanje referenduma o osamostaljenju RS.

Pošto je prethodno na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će u situacijama kada neko pokušava da joj oduzme pravo, RS odgovoriti referendumom, postavljeno je pitanje da li treba isključiti referendum o osamostaljenju.

„Ovo je bio referendum o Danu RS, nije bio referendum o statusu“, rekao je Dodik, navodeći da će njegova partija nastaviti da se bavi položajem RS, ali da nije „vračara“ da o tome sada govori.

Ponovio je da se u slučaju da se BIH vrati na ono što jeste i što je napisano u Ustavu, gube razlozi za proteste vezane za status.

„Da li ćemo odlučiti ili nećemo, ne treba to niko drugi da nam trpa u obavezu. Mi želimo da se BIH vrati na ono što jeste, što je napisano u Ustavu i onda se gube razlozi za proteste vezane za status“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Odgovarajući na pitanje da li mu današnji referendum daje sigurnost da se takvo izjašnjavanje može sprovesti, Dodik je ponovio na koji način se odnosi prema pitanju BiH, te da oni nisu „avanturisti i da vode ozbiljnu politiku“.

On kaže da danas u EU 14 političkih partija u svom programu zagovara referendume o izlasku njihovih zemalja iz EU i niko nije našao za shodno da o tome „pravi bilo kakvu gužvu“.

Sarajevskog novinara je interesovalo da li će biti referenduma o sudu i tužilaštvu, na šta se Dodik nasmejao i odgovorio: „Biće“, a na dodatno pitanje kada, uzvratio: „Šta te briga, čućeš“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar