U trendu

Ozbolt reagovala na upozorenje Komšića o imovini BiH u HR

ZAGREB – Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, upozorio je Hrvatsku da bi joj bilo bolje da “ne povlači nikakve nove poteze” u odnosu na status imovine bosanskohercegovačkih firmi na svojoj teritoriji, jer će time samo ubrzati donošenje odluke da se taj problem nađe pred nekim od međunarodnih sudova.

Upozorenje je prokomentarisala bivša hrvatska ministarka pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, rekavši da tvrdnja Komšića o sukcesijskoj imovini BiH samo šteti njenom očuvanju i dodala da je odluka Hrvtske da tu imovinu stavi u zakup zapravo u interesu BiH.

Reagirajući na javni poziv hrvatskog Ministarstva za državnu imovinu za davanje u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH, koji zbog nerešenih imovinskih odnosa već decenijama propadaju, Komšić je u izjavi za sarajevsko Oslobođenje rekao da u BiH i dlaje očekuju da Hrvatska poštuje obveze koje proističu iz sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ i da ne nameravaju da sklapaju nikakve nove bilateralne sporazume kojima bi se ovaj problem tretirao.

Predsedništvo BiH u sadašnjem sazivu je već na svojoj prvoj sednici u novembru 2018. usvojilo zaključak o sprovođenju Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i merama koje treba preduzeti da bi se zaštitila bosanskohercegovačka imovina u Hrvatskoj.

Istovremeno su zadužili Ministarstvo spoljnih poslova BiH da uputi notu Generalnom sekretaru UN kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ kojom će ga izvestiti da Hrvatska krši taj sporazum.

Predsedništvo BiH je tada odlučilo i da zatražiti održavanje vanredne sednice Stalne zajedničke komisije država-sukcesora bivše SFRJ na kojoj bi se raspravilo ovo pitanje.

Škare Ožbolt, međutim, kaže da se pitanje sukcesije rešava punih 28 godina i danas je na „mrtvoj tački“.

Prema njenim saznanjima, rekla je, po tom se pitanju vrlo malo ili ništa ne radi.

„Imovina o kojoj govorimo nije samo imovina BiH nego i imovina ostalih država bivše SFRJ i u derutnom je stanju. Rekla bih čak da je opasna za život. Pogledajte samo odmarališta u Makarskoj. Zgrade su u vrlo lošem stanju, u njima se okupljaju pacovi i nemaju gotovo nikakvu novčanu ili praktičnu vrednost”, rekla je Škare-Ožbolt u izjavi za hrvatski portal Dnevno.

Davanje te imovine na privremeno korišćenje je, prema njenim rečima, u interesu njezinih vlasnika, a Komšićeve izjave, dodala je, nemaju nikakve ekonomske logike.

“Možda jedna trećina ima rešen status vlasništva, a to su uglavnom zgrade ambasada. I hrvatska imovina u ostalim zemljama bivše SFRJ je u jako lošem stanju. Hrvatska mora na neki način to da ispravi. Međutim, kad je reč o odluci Ministarstva državne imovine, naglašavam da su to privremene mere, nitko nije uzeo trajno vlasništvo. Nitko nije ništa obezvredio jer je vrednost sama po sebi vrlo mala. Svako davanje u zakup znači i automatsko ulaganje u brigu o toj imovini, a po isteku zakupa, vrednost nekretnina i zemljišta biće veća, što bi trebalo da bude u interesu vlasnika”, kazala je Škare Ožbolt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.