U trendu

Pahor: Deklaracija da EU proširenje ZB vidi kao geopolitičko pitanje

SARAJEVO – Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se u narednom procesu “Brdo-Brioni” donese deklaracija kojom će se apelovati na Evropsku uniju i Evropsku komisiju da proces proširenja Zapadnog Balkana posmatraju kao geopolitčko pitanje koje bi donelo sigurnost u ovom delu Evrope.

Pahor je na 10. Sarajevo biznis forumu izrazio bojazan da bi odlaganje procesa proširenja ugrozilo celi proces evropskih integracija i sigurnost.

“Na zemaljama Zapadnog Balkana je da ubrzaju proces reformi, dakle na vladama Srbije, BiH, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore je da to urade, da ne čekaju Evropsku uniju, ali istovremeno istinski želim da Unija bude u stanju da postigne konsenzus po pitanju procesa proširenja”, rekao je Pahor.

Smatra da će u suprotnom “izroniti stare nacionalističke sile” koje će, kako kaže, pokušati da menjaju granice po etničkim principima, što će, po njegovoj oceni, ugroziti sigurnost cele Evrope.

“Na vladama u regionu je da odrade svoj posao i da ga odrade brzo, a na Briselu je da shvati da proces proširenja treba da se ubrza. Moja zemlja će biti prijatelj regiona”, naveo je Pahor.

On je istakao da je bezbedna i uspešna budućnost Zapadnog Balkana povezana sa pristupanjem Evropskoj uniji i veruje da EU treba da se ponaša na takav način.

Prema njegovim rečima, politika proširenja u narednih nekoliko godina treba da bude fleksibilnija, više politička, a manje tehnička.

Mišljenja je da ne postoji konsenzus u vezi sa tim, ali ističe da bi trebalo da postoji.

“Kada nova Komisija bude formirana nakon izbora jedno od najvažnijih pitanje koje će biti na stolu biće pitanje brzine procesa proširenja. Ne kažem da ne treba da se ispune standardi i da ne treba da poštujemo proceš, ali je sada vreme za EK da Zapadni Balkan gleda kao geopolitičko pitanje”, ocenio je Pahor.

On je precizirao da se njegova izjava odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, kao i da ne govori u ime EU već kao predednik jedne od država članica.

(Tanjug)

Napišite komentar