U trendu

Pahor pisao Matareli zbog Tajanija, Plenković traži pojašnjenje

LJUBLJANA – Slovenački predsednik Borut Pahor pisao je danas italijanskom predsedniku Serđu Matareli povodom izjava potpredsednika italijanske vlade Matea Salvinija i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija na obeležavanju Dana sećanja u Bazovice kod Trsta.

Pahor je u pismu izrazio duboku zabrinutost izjavama koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem istorijskog revizionizma, i naveo da nije prvi put da se u susednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze, prenosi Hina.

Salvini je u nedelju poručio da „užasi masakra i sećanja na naše zemljake silovane, mučene i divljački ubijene, bačene u jamu, još uvek žive…Mi ne zaboravljamo“, dok je Tajani na Fejsbuku napisao „živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije je osudio, naglasivši kako ona „ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma“, prenosi Index.

On je dodao da se toj izjavi najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je deo političke grupacije Evropskih naroda, kao i Forca Italija, stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u kojoj je i Tajani.

„Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimerena, te smo zatražili pojašnjenje“, rekao je Plenković.

On je dodao da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s kojim je, kako kaže, dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama saradnje.

„Koliko ga poznajem, a znamo se vrlo dobro zadnjih šest godina, nikad dosad nije bilo ni najmanje indicije ovakvog stava, niti se to dalo naslutiti“, rekao je hrvatski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.