U trendu

Pakleno u Crnoj Groi: Požari na Marezi i u Piperima, evakuacija na Luštici i prema Bigovu

Vetar u Podgorici potpomaže širenje vatre, javlja RTCG i navodi da je nekoliko požara izbilo oko ponoći, a da je jutros došlo do požara i u nekoliko prigradskih naselja.

Lokalizovan je požar u Kokotima, a trenutno je aktivan na Marezi i u Piperima, kazao je za RTCG pripadnik Službe zaštite i spasavanja Lazar Čađenović.

„Služba zaštite i spašavanja ima pune ruke posla zbog jakog vetra. Oko 9.00 sati je izbio požar u Donjim Kokotima, gde je u jednom momentu više kuća i objekata bilo ugroženo. Tamo je bilo osam vatrogasnih vozila i 20 vatrogasaca, a trebalo im je sat i po da lokalizuju i potom potpuno ugase taj požar.

On je naveo da je do požara došlo i na Marezi.

„Taj požar je i dalje aktivan, u blizini restorana, a gori čitavo polje pored. Tamo su tri ekipena gašenju poćara“, kazao je Čađenović.

On je naveo i da je veoma ozbiljna situacija u Piperima, u mestima Cerovice i Lopate, gđe su upućene četiri vatrogasne ekipe.

„Ima dosta poziva građana da je više kuća ugroženo“, kazao je Čađenović.

Sinoć su gorele livade preko puta tržnog centra Delta siti i u poslednjem trenutku spasena su vozila ispred tržnog centra.

Istovremeno, gorele su livade i kod zgrade Univerziteta Crne Gore i „profesorske“ zgrade, a požari nisu zaobišli ni Siti kvart.

Podgorički vatrogasci dobili su sinoć nešto pre ponoći dojavu za požar na brdu Ljubović kod kineske ambasade.

Požar je lokalizovala ekipe Vojske Crne Gore i Službe zaštite i spašavanja.

U glavnom gradu Crne Gore je samo juče zabeleženo oko 50 požara , a vatrogasci su celu noć proveli u dežurstvima na Ljuboviću i Zagoriču.

Evakuacija na Luštici i prema Bigovu u toku

Na Luštici i od Grabovica ka Bigovu u toku je evakuacija jednog dela stanovništva zbog požara koji se naglo razbuktao i munjevitom brzinom se širi zbog jakog vetra, javlja RTCG.

Taman kada se oko 10:00 sati smirila situacija sa hercegnovske strane Luštice, požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci, a istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovi.

”Veoma je teško stanje na terenu, ogroman požar nošen je jakim sjevernim vetrom, selo Bigovo je ugroženo pa smo naredili delimičnu evakuaciju. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar”, rekao je za portal CDM komandir Službe spašavanja Kotor, Maksim Mandić.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Tivat Zoran Barbić, kazao je oko 11.00 sati da se požar širi munjevitom brzinom, ide prema plaži i Bigovi.

„Aktivirao se ponovo i požar kod Rosa. Situacija je alarmantna nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve subjekte, koji mogu bilo kako da pomognu neka izađu na teren“, pozivao je preko Radija Jadran Barbić.

Požar na potezu od Grabovca ka Bigovi izbio je oko 9 sati, javlja Radio Tivat.

Tivatski vatrogasci odmah su se uputili na mjesto požara sa četiri protivpožarna vozila. U gašenju požara učestvuju i kotorski vatrogasci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.