U trendu

Palmer: Razgovore o statusu KiM ne vezivati za dešavanja u BH

BANJALUKA – Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, izjavio je danas u Banjaluci da se razgovori o statusu Kosova i Metohije ne mogu vezati za dešavanja u BiH, prenosi Fena.

„Osim što bi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine značajno poboljšala odnose i bezbednost na celom prostoru zapadnog Balkana, otvorila bi evropski put i za Srbiju i za Kosovo“, rekao je Palmer i dodao da je to jako dobro za BiH.

Američki funkcioner je, u razgovoru za novinsku agencije BiH, izrazio nadu da će stranački lideri uspeti da dođu do sporazuma koji će omogućiti da se formira nova vlast na nivou BiH, kako bi se zemlja kretala ka EU, odnosno ka evroatlanskoj budućnosti.

Palmer je rekao da SAD podržavaju Dejtonski sporazum i dodao da će morati da dođe do reformi u zemlji da bi BiH, kako je kazao, bila funkcionalnija i ispunila standarde za članstvo u EU.

Američki diplomata potvrdio je da ostaju na snazi američke sancije Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću, navodeći da SAD nisu videle nikakve promene u njihovom ponašanju, što bi ih, kako je rekao, kvalifikovalo da budu uklonjeni s američke „crne liste“.

„Oni znaju šta treba da urade. I nama bi bilo drago kada bi oni to radili“, naveo je Palmer.

Palmer je naglasio da njegova zemlja zagovara najbliži mogući partnerski odnos između NATO i BiH i da veruje da Rusija želi da blokira evropski i evroatlanski put BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar