U trendu

Papa pozvao na veću saradnju među verama

Papa Franja danas je, na obeležavanju 50. godišnjice odluke kojom je promenjen odnos Rimokatoličke crkve prema drugim verama, pozvao na veću međuversku saradnju u suočavanju s verskim ekstremizmom.

Papa je na redovnoj audijenciji istakao značaj deklaracija „Nostra Aetate“ (U naše vreme) kojom je preokrenut odnos katoličke crkve prema nehrišćanskim verama, posebno Jevrejima.

„U naše vreme“ jedan je od najznačajnijih dokumenata usvojenih na Drugom vatikanskom saboru 1962-65. i u njemu se navodi da se smrt Isusa Hrista ne može pripisati svim Jevrejima, kao ni da Jevreji danas ne mogu bio smatrani krivim. Takođe su osuđeni svi oblici antisemitizma.

Predstavnici Jevreja, muslimana, hindusa i budista danas su imali posebna mesta na Trgu svetog Petra.

Franja je rekao da je deklaracija „U naše vreme“ promenila katoličke-jevrejske odnose od „indiferencije i protivljenja ka saradnji i dobroj volji“.

„Od neprijatelja i stranaca postali smo prijatelji i braća“, rekao je Franja.   
 
Papa je rekao da je porast terorizma podstakao sumnjičavost i osudu religije i dodao da nijedna vera nije imuna na fundamentalizam, ali da svet mora gledati na „pozitivne vrednosti“ koje zastupa religija, posebnu u odbrani najsiromašnijih.

Na kraju audijencije, papa je od svih okupljenih na Trgu svetog Petra tražio da se u „skladu sa svojom verskom tradicijom“ zajedno mole u tišini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.