U trendu

Parlament RS nije podržao Deklaraciju SDS

Većina poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije danas podržala Deklaraciju Srpske demokratske stranke (SDS) o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanom putu ka EU, kao strateškim ciljevima RS.

Deklaraciju SDS nisu podržale članice vladajuće koalicije u RS – SNSD, DNS i SP RS.

Šef poslaničkog Kluba SDS-a Vukota Govedarica koji je bio predlagač Deklaracije, izjavio je da je ovo bio pravi trenutak da se Deklaracija usvoji i da se RS definitivno opredeli za Dejton.

„Nema se ovde više šta reći. Deklaracija je definisana u pravom trenutku i iza nje je stojala dobra namera… Ovo je bio pravi trenutak u kojem je trebalo da RS kaže da je za Dejton, i da stavi tačku na krizu koju je izazvao (bošnjački član Predsedništva BiH) Bakir Izetbegović“, rekao je on novinarima.

Parlament je nastavio rad raspravom o Izveštaju o radu Tužilaštva RS, u kojoj su poslanici opozicionih stranaka kritikovali pravosudje RS, koje, kako su ocenili, nije učinilo ništa da reši mnogobrojne afere koje je „generisala“ vlast u RS.

Poslanik SDS-a Igor Ostojić je naveo primer afere „Dva papka“ – kupovine poslanika posle opštih izbora 2014. godine, i primere propalih fabrika i nameštenih tendera, dodavši da SNSD „treba da se stidi“.

„(Predsednik RS i lider SNSD-a) Milorad Dodik je rekao da će se obračunati i s bitangama i kriminalcima u našim redovima. Samo ga čekam“, rekao je poslanik SNSD-a Drago Kalabić.

On je naveo da je bio šef istražne komisije Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja je utvrdila da su u BiH „opljačkane“ dve milijarde maraka.

„I šta je uradjeno povodom toga? Ništa. Deo opljačkanih para završio je u trezorima političkih partija i koristile su se za finansiranje predizbornih skupova“, rekao je Kalabić.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić podsetio je da je i danas tajna ugovor o privatizaciji Robne uće „Boska“, čiji je vlasnik postala beogradska firma „Zekstra“ Dragana Djurića.

„Nabavite nam taj ugovor samo da ga vidimo. Nećemo tražiti procesuiranje. Kakav je to ugovor kada je tolika tajna?“, pitao je on.

Stanić je ocenio da je kompanija „Farmland“ „praonica para“, dodavši da je to privatno preduzeće „progutalo“ 50 miliona maraka budžetskog novca.

„Neki su stavili milione maraka u džepove. Ne tražim da ih izvadite iz džepova i da ih stavite na sto, samo tražim da prestanu“ da to rade, kazao je on.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocenio je da postoji politički uticaj na pravosudje RS što je ilustrovao ranijom izjavom glavnog republičkog javnog tužioca Mahmuta Švrake „da se ne može raditi, jer nema političke volje“.

Poslanik SNSD-a Bojan Vidić pitao je predstavnike Republičkog javnog tužilaštva o 37 sudskih presuda protiv 37 Srba iz Šamca za navodno počinjene ratne zločine, koje su došle na izvršenje Osnovnom sudu Modriča.

On je rekao da je te presude 1993. godine doneo Vojni sud u Orašju, te da se tim ljudima sudilo u odsustvu, a presude su postale pravosnažne.

Glavni republički javni tužilac Mahmut Švraka je, podnoseći izveštaj, ocenio da je politika kažnjavanja izvršilaca krivičnih dela i dalje blaga, i da se ta praksa sudova mora mijenjati.

On je naveo da su tužilaštva u RS 2016. godine imala 10.823 prijava, od kojih je rešena 8.481.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.