U trendu

Parlament RS usvojio Informaciju o Ustavnom sudu BiH

BANJALUKA – Skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sednici Informaciju u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka.

O Informaciji i zaključima juče su se 74 poslanika izjasnila „za“, a dva su glasala protiv.

Informaciju je predložila predsednica RS Željka Cvijanović, posle nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, a zaključi su usaglašeni na konsultativnom sastanku koji je sazvao predsednik Parlamenta RS Nedeljko Čubrilović.

U informaciji Cvijanovićeve se navodi da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodelu teritorije među entitetima u srazmeri 49 prema 51 odsto.

Cvijanovićeva je u dokumentu podsetila da je Visoki predstavnik u BiH donošenjem tri zakona iz 2005. godine grubo prekršio ustavno dejtonsko načelo o tome da su entiteti vlasnici teritorija i zabranio da njima raspolažu, prenela je RTRS.

U prvoj tački usvojenih zaključaka navodi se da Narodna skupština RS potvrđuje privrženost RSrpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa 4.

Narodna skupština RS obavezuje predstavnike Republike Srpske u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, navodi se u drugoj tački.

Treća tačka glasi da Narodna skupština RS zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granicne linije izmedu RS i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domacih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu, stoji u četvrtoj tački.

U sledećoj, petoj tački se ističe da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa 4 koji je Ustav BiH.

Narodna skupština RS potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj nacin izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera, stoji u šestoj tački.

Potom, Narodna skupština RS obavezuje sve institucije Srpske da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

NSRS u poslednjoj tački traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obaveste Narodnu skupštinu o sprovođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.