U trendu

„Pas sa dva repa“ vodi marš protiv Orbana

BUDIMPEŠTA – Hiljade Mađara pridružilo se sinoć maršu protiv premijera Viktora Orbana koji je organizovala satirična politička partija „Pas sa dva repa“ (MKKP).

Protest je organizovan nakon usvajanja dva kontroverzna zakona koje su kritičari nazvali „robovlasnički zakon“, a MKKP je, u svom duhu, organiziovala protest kako bi „podržali vladinu politiku, Božić i padanje snega“.

„Robovlasnički zakon“ dozvoljava poslodavcima da godišnje od svojih zaposlenih traže i do 400 sati prekovremenog rada, dok drugi postavlja temelj za osnivanje sudova za koje kritičari kažu da bi mogli da budu podložni političkoj manipulaciji, prenosi Rojters.

Jedan od demonstranata je nosio transparent sa natpisom „Srećan gazda, tmurna nedelja“.

„Konačno možemo da radimo osam dana u nedelji. Više ne moramo da se cimamo s nezavisnim sudovima. Beskućnici su eliminisani. Iritantne strane škole će nestati. I da, Soros, Soros, Soros, Soros, Soros“, navodi se u pozivnici za skup objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Premijer Orban uporno govori da proteste podstiču plaćenici američkog milijardera Džordža Sorosa, što je njegov Fond za otvoreno društvo demantovao.

MKKP je osnovana pre više od deset godina, a agencija Rojters navodi da je postala „poluozbiljna“ sila koja kroz ironiju rešava praktične probleme. Ona još uvek nije u parlamentu i imala je tri odsto podrške birača na poslednjim parlamentarnim izborima.

„Želeo sam da dođem jer smatram da je MKKP najozbiljnija od svih trenutnih partija, što je krajnje tužno“, rekao je jedan od studenata na skupu.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Sendvičari iz komšiluka. Viktor je tata.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike