U trendu

PDP: RS zabranom skupova Pravda za Davida klizi u totalitarizam

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Perica Bundalo izjavio je da Republika Srpska zabranama okupljanja članova grupe „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine u Banjaluci „klizi u totalitarizam, s neizvesnim posledicama“.

Bundalo je na konferenciji za novinare rekao da će PDP postaviti konkretna pitanja ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova u vezi sa zabranom skupova „Pravda za Davida“, kao i zahtev da se utvrdi odgovornost.

Portparolka PDP-a Anja Petrović izjavila je da sinoćnja dešavanja na Trgu Krajine i ponovno hapšenje članova grupe „Pravda za Davida“ pokazuju da Ustav RS i osnovna ljudska prava „krše oni koji su zaduženi za njegovo poštivanje“.

„Gde mi živimo kada se ne može prošetati trgom, stati na javnu površinu, a imamo rizik da budemo uhapšeni. Ovo je očigledno diktatura“, ocenila je Petrovićeva.

Prema njenim rečima, u budućnosti može biti priveden i maltretiran bilo ko, zbog čega je pozvala na poštovanje Ustava, te zatražila odgovor na pitanje – zašto se hapse članovi grupe koji mirno stoje.

Policija je sinoć na Trgu Krajine uhapsila Zaima Šibića i Janka Testena, koji su zajedno sa dvadesetak članova grupe „Pravda za Davida“ posle paljenja sveća u dvorištu crkve Hrista Spasitelja došli na glavni gradski trg u Banjaluci.

Šibić uz državljanstvo BiH ima i američko državljanstvo, dok Testen poseduje državljanstvo BiH i  Švajcarske.

Policija ih je uhapsila uz obrazloženje da su ranije zabranjeni skupovi grupe „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine, a danas su iz grupe saopštili da im nikada nije uručen niti pokazan zvaničan dokument o toj zabrani.

Predstavnici PDP-a danas su kritikovali i najavljene izmene Krivičnog zakonika RS, u koji bi se kao krivično delo ponovo uvrstila i kleveta.

„Propisivanje klevete kao krivičnog dela ponovo u krivičnom zakonodavstvu RS znači urušavanje demokratskih principa na kojima treba da počiva naše društvo“, kazao je poslanik PDP-a Perica Bundalo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.