U trendu

Pecas: GR nema interes da blokira pocetak pregovore MKD sa EU

ATINA – Portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da Grčka nema interes da bude protiv početka pristupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, prenosi portal a1on.

Pecas je u intervjuu za grčku državnu televiziju ERT rekao da će se nova grčka vlada zalagati za smanjenje negativnih posledica koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma putem kampanje o promociji grčke Makedonije i zaštitu brenda Makedonija i grčkih interesa kada se budu otvarali poglavlja u pregovorima između Skoplje i Brisel.

On je naglasio da su oni kao opozicija učinili sve da se ne potpiše Sporazum iz Prespe.

„Učinili smo sve da se ne ratifikuje, ali to je uradila prethodna vlast. Znamo da je veoma teško da se takvi sporazumi ponište ili promene. Ono što sada treba da učinimo je da pokušamo da smanjimo posledice i to ćemo uraditi na dva nivoa. Prvo, pokrenućemo kampanju u celom svetu o pravoj Makedoniji, našoj Makedoniji kako bi imala neophodno priznanje u celom svetu“, rekao je Pecas.

Portparol grčke vlade je istakao i da će promovisati kulturno nasleđe grčke Makedonije, ali i da će štititi nacionalne interese u EU.

Drugi osnovni element je zaštita na nivou EU kako bismo zadovolili interese naše zemlje kada se budu otvarali ili zatvarali poglavlja u pregovorima susedne zemlje sa EU. I zato ćemo uvek biti tamo i nećemo nikada odustati ni od prava veta ako bude trebalo da se zadovolje naši interesi“, objašnjava Pecas.

U odnosu na jezik i identitet, tačke sporazuma za koje je vladajuća stranka Nova demokratija bila kategorično protiv, Pecas je rekao da su upravo zbog toga radili sve kako se ne bi potpisao i ratifikovao Prespanski sporazum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar