U trendu

Pejčinović Burić: Hrvatska će insistirati da Srbija u pregovorima s EU ispuni sve obaveze

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da će Hrvatska insistirati da Srbija tokom pregovora s EU ispuni sve obaveze i dodala da se o tome neće pregovarati.

„Naša pozicija je jasna, bićemo striktni i fer. Moraće se ispuniti sva merila“, rekla je Pejčinović Burić u Zagrebu na konferenciji za novinare na temu „Kontrola ispunjavanja obaveza Republike Srbije iz procesa pristupanja EU“.

Ministarka je sazvala konferenciju pošto je poslanik opozicione stranke Most Nikola Grmoja nedavno u Saboru optužio da radi u interesu Srbije, jer ne saziva sednice komisije osnovane u vreme tehničke vlade 2016. s ciljem praćenja da li Srbija sprovodi merila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Ona je rekla da za razliku od te komisije koja je bila zadužena za praćenje prelaznih merila, aktuelna Vlada smatra da je važno „praćenje ukupnog procesa“.

„Zato je Vlada uzela sveobuhvatan i proaktivan pristup na rešavanje svih otvorenih pitanja kada je u pitanju Republika Srbija. Vlada je u kontekstu naših ukupnih odnosa s Republikom Srbijom aktivirala mehanizam koordinatora za rešavanje otvorenih pitanja i otvorila ponovno rad medjudržavnih komisija za otvorena pitanja“, dodala je Pejčinović Burić.

Ona je rekla da njeno ministarstvo zajedno s drugim nadležnim ministarstvima svaki put kada je potrebno procenjuje ispunjavanje kriterijuma za pristupanje i u skladu s tim definiše stavove Hrvatske i prenosi ih relevantnim institucijama EU.

„Do kraja pristupnog procesa Hrvatska će vrlo pažljivo pratiti ispunjavanje svih merila“, rekla je Pejčinović Burić i dodala da o složenosti celog procesa govori i to što Srbija u pet godina pregovora nije zatvorila nijedno poglavlje.

Prema njenim rečima, Vlada će nastaviti da radi na zaštiti hrvatskih interesa i kroz bilateralne odnose sa Srbijom, ali i kroz njen proces pristupanja EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)