U trendu

Pendarovski:Makedonski jezik stub makedonskog identiteta

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da neće biti diskusije ni o makedonskom jeziku ni o identitetu, kao i ni o tome da su Makedonci bili Bugari do 1945. godine, prenosi portal Plusinfo.

Pendarovski u intervjuu za ‘Euobserver’ kaže da je makedonski jezik stub makedonskog identiteta.

Kako je naveo, nije tajna da je makedonski jezik bio kodifikovan 1945. godine, ali je činjenica da je reč o posebnom jeziku, sličnom bugarskom, ali da on nije niti je ikada bio bugarski jezik.

Za njega je bez osnova tvrdnja Bugarske da je cela makedonska istorija do 1945. godine bila bugarska, te da je sve od desetog veka do 1945. godine bilo bugarsko.

„Oni kažu da etnički Makedonci postoje, ali da su se jednog jutra 1944. probudili i rekli ‘aha, mi smo zaista etnički Makedonci, a do juče smo bili etnički Bugari'“, objašnjava makedonski predsednik i dodaje da je to „apsolutna istorijska glupost“.

O bugarskoj tvrdnji da makedonski jezik i identitet nisu postojali do 2. septembra 1944. godine, te da je njihovo formiranje deo sveobuhvatnog fomiranja odvojenog nebugarskog identiteta u cilju prekidanja veze između stanovništva na teritoriji današnje Severne Makedonije i Bugarske, Pendarovski kaže da se ne može prihvatiti diskusija po tom pitanju.

Inače, Bugarska je prošle nedelje blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU zbog toga što, kako tvrde, Makedonija ne sprovodi međudržavni sporazum.

Sofija, naime, zahteva od makedonski vlasti da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao jezik prema ustavu Severne Makedonije, da odustanu od pretenzije za makedonsku manjinu u Bugarskoj, kao i da se u pregovarački okvir za Severnu Makedoniju uvrsti agenda s preciznim datumima o sprovođenju međudržavnog sporazuma potpisanog 1. avgusta 2017. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.