U trendu

Pendarovski: Ne očekujem grčku blokadu, već rigidniji pristup

SKOPLJE – Severne Makedonija ne očekuje da nova vlast u Grčkoj iskoristi Evropsku uniju kako bi izvršila pritisak za određene izmene u Prespanskom sporazumu, prenosi portal a1on.

Vlasti u Skoplju smatraju da je reč o međudržavnom sporazumu sa međunarodnom garancijom koji mora da se poštuje.

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski nakon promene vlasti u Grčkoj ne očekuje zaokret na grčkoj strani u odnosu na Sporazum iz Prespe i otvaranju pregovora sa EU.

Ipak, smatra da je moguć rigidniji stav u odnosu na implementaciju sporazuma, posebno u delu koji se odnosi na trgovinske oznake proizvoda iz severnog dela Grčke i iz Severne Makedonije.

„Ne očekujem zaokret. Verovatno malo rigidniji stav u odnosu na sprovođenje sporazuma. Da pojasnim, ne očekujemo opstrukcije od strane nove grčke vlade sada u oktobru kada treba da se usvoji konačna odluka o otvaranju pregovora. Međutim, očekujem, zbog njihovog poznatog političkog stava, u narednih meseci i godina, tokom procesa pregovara, striktniju implementaciju nekih odredaba iz Prespanskog sporazuma, posebno u delu oko trgovinskih oznaka“, kaže Pendarovski.

Zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani, takođe, smatra da je Prespanski sporazum međudržavni sa međunarodnom garancijom zbog čega, kako navodi, važe principi poštovanja i primene.

„Mogu da se pozovem na izjave novog premijera Micotakisa koji je u toku kampanje podržao Sporazum iz Prespe i naše učlanjenje u EU“, naglasio je Osmani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.