U trendu

Pendarovski: Neprimerena izjava Zaeva, dobro što se izvinio

SKOPLJE – Severnomakedonski predsednik Stevo Pendarovski izjavio je da je izjava premijera Zorana Zaeva da neće dozvoliti da nekoliko kriminalaca, sujetan novinar i p…r, obore vladu, neprimerena.

„Neprimerena je izjava u kojoj se koriste reči koje mogu da uvrede različite grupe naših građana i u vezi s tim mislim da je dobro što se premijer isti dan izvinio onima koji su se osećali uvređeni njegovim rečima“, rekao je Pendarovski u intervjuu za Glas Amerike na makedonskom jeziku, prenela je sinoć MIA.

Prema njegovim rečima, političari imaju veću odgovornost nego građani, zbog čega javnost mora da ih nadgleda, jer je to način da se postane oybiljna demokratija.

Govoreći o aferi „Reket“ Pendarovski je rekao da je nemoguće da ključni akteri uzmu odmor, bez obzira da li su navodno optuženi ili tužioci.

Upitan šta je mislio kada je rekao da je u slučaju „Reket“ potrebna i politička odgovornost i da li to zapravo potvrđuje tezu da su umešani i političari, Pendarovski je rekao da istraga treba da pokaže da li postoji politička umešanost, te da u ovom trenutku ne bi bilo fer da, kao predsednik i građanin, prejudicira njene rezultate.

On je dodao i da njegova izjava da zahteva brzu, efikasnu i preciznu istragu u aferi „Reket“ ne znači da se meša u radu sudskog sistema, već da želi da ukaže na, kako je rekao, „sumnje koje postoje u makedonskoj javnosti da to što slučaj nije rešen već duže vreme služi u cilju uništavanja dokaza“. Prema njegovim rečima, od reakcije Severne Makedonije u slučaju „Reket“ zavisiće i odluka država-članica EU o dodeljivanju datuma o pristupnim pregvorima u oktobru.

Pendarovski smatra i da ključne i vitalne institucije u njegovoj državi ne funkcionišu, ne zadovoljavaju potrebe građana, niti se bore protiv kriminala i korupcije na nivou jedne zrele demokratije.

On je istakao da takvo mišljenje građani imaju ne samo kada su u pitanju institucije sudskog sistema i tužilaštva, već uopšteno.

(Tanjug)

Napišite komentar