U trendu

Pendarovski: Razdvajanje MKD i ALB ka EU, jedini put napred

BRISEL – Makedonski predsednik Stevo Pendarovski smatra da razdvajanje Severne Makedonije od Albanije na putu ka EU tako što bi se Skoplju dalo „zeleno svetlo“ za pregovore, a Tirani ne, nije dobro, ali ističe da je to jedini put napred.

„Najveći problem sad je razdvajanje od Albanije. Albanija je sada u rasulu. Opozicija je izašla iz institucija i tenzije rastu. Šta da kažemo? Mi smo imali pozitivne preporuke Komisije ranije, a i ranije smo bili razdvajani“, rekao je Pendarovski za briselski Euraktiv tokom posete Briselu u četvrtak.

Kako podseća, Crnoj Gori je 2011. dato „zeleno svetlo“, dok je Severna Makedonija blokirana zbog veta Grčke, a 2013. je Srbija otvorila pregovore, a Skoplje je zadržano, uprkos pozitivnoj preporuci.

„U oba slučaja otvaranje pregovora bile su dobre vesti za region. Ali sada smo mi uradili domaći zadatak, potpisali smo sporazum sa Grčkom koji je bio političko čudo“, rekao je Pendarovski.

On je kazao da bi odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem mogla da bude odložena do septembra, jer će rasprava u nemačkom Bundestagu o proširenju biti tek posle letnje pauze.

Izrazio je zabrinutost da bi to moglo da bude prekasno, jer bi politički konteks na Balkanu mogao da se promeni narednih meseci i stvori nove probleme.

Skoplje bi, kako kaže, više volelo da datum otvaranja pregovora bude jun, jul ili avgust.

„Zašto kažemo ‘sad, a ne posle’? Zato što nijedan političar u Evropi nema primedbu na naš slučaj. Niko ne kaže da Severna Makedonija ne zaslužuje to. Niko. Pošto je to tako i kako je i ranije bilo razdvajanja, dajte nam datum, molimo vas“, rekao je Pendarovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.