U trendu

Pendarovski Vartolomeju: Očekujemo tomos za autokefalnost

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski uputio je pismo patrijarhu Vartolomeju povodom nedavnog kanonskog priznanja makedonske crkve, uz ocenu da je ovom odlukom, kako kaže, ispravljena istorijska nepravda naneda Crkvi i njenim vernicima.

Pendarovski je izrazio nadu i očekivanje za skoro konačno rešenje administrativnog statusa makedonske crkve dodelom tomosa za autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije i istakao da je to od najvišeg nacionalnog interesa, jer otvara mogućnost za novi duhovni rast Ohridske arhiepiskopije i napredak i pomirenje u makedonskom društvu.

„Prihvatanjem naše Crkve u kanonsko jedinstvo i evharistijsko zajedništvo, ispravljate istorijsku nepravdu nanetu Crkvi i njenim vernicima i lečite duboke rane nanete višedecenijskom izolacijom. Posebno je važno da prepoznate našu Crkvu i njen istorijski kontinuitet sa drevnom Ohridskom Arhiepiskopijom, koja je vekovima bila utočište i izvor duhovne snage i nade za pravoslavne vernike“, naveo je Pendarovski, preneo je portal skopske Sitel tv.

Makedonski predsednik je naveo i da je patrijarh Vartolomej odlukom Vaseljenske patrijaršije za koju kaže da je „pravedan i mudar korak“ opravdao nadu njegovih sugrđana pravoslavne hrišćanske vere da je Vaseljenska patrijaršija ta koja može pomoći da, kako kaže, „naša Crkva konačno zauzme mesto koje joj pripada u pravoslavnom svetu“.

„I tome da se izbrišu veštački stvorene podele i da se otvori prostor za izgradnju duhovnog jedinstva pravoslavnih vernika“, naveo je Pendarovski i dodao:

„U ovom ključnom periodu, pravovremene odluke Vaseljenske patrijaršije mogu presudno uticati na duhovni identitet sadašnjih i budućih generacija, a samim tim i na duhovno i društveno okruženje u Republici Severnoj Makedoniji. Otuda je svejedno da li će naše jedinstvo sa pravoslavnim svetom biti zasnovano na živoj stvarnosti naše Crkve, ili na anahronim rešenjima, nametnutim spolja koja su protivna volji mnogih vernika“.

Pendarovski je u pismu izrazio i iskrenu nadu i očekivanje, kako navodi, skorog konačnog rešenja administrativnog statusa davanjem tomosa za autekfalnost Crkvi u Severnoj Makedoniji.

„Potpuni završetak autokefalnosti naše Crkve je za nas od najvećeg nacionalnog interesa jer otvara mogućnost za novi i neopterećeni duhovni rast Ohridske arhiepiskopije i napredak i pomirenje u makedonskom društvu“, napisao je, između ostalog, Pendarovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.