U trendu

Pens doputovao u Podgoricu

Potpredsednik SAD Majk Pens doputovao je danas u Podgoricu u dvodnevnu posetu Crnoj Gori tokom koje će se sresti sa najvišim crnogorskim zvaničnicima i učestvovati na samitu Jadranske povelje.

Pensa i njegovu suprugu na aerodromu u Podgorici dočekao je premijer Crne Gore Duško Marković sa suprugom.

Potpredsednik SAD večeras će se na ceremonijalnoj večeri sastati sa predsednikom države Filipom Vujanovićem, predsednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i ministrima odbrane i inostranih poslova Predragom Boškovićem i Srdjanom Darmanovićem.

Posetu drugog čoveka SAD Crnoj Gori prate velike mere obezbedjenja. Sat vremena uoči njegovog dolaska, na podgorički aerodrom nisu sletali avioni.

U Podgoricu je doputovalo oko 350 američkih službenika koji su uključeni u organizaciju Pensove posete, rečeno agenciji Beta u ambasadi SAD u Crnoj Gori.

Duž rute kojom se kreće američki potpredsednik privremeno će biti blokiran saobraćaj, a oko hotela Hilton gde će biti održan samit Jadranske povelje sinoć je postavljena zaštitna ograda.

U gradu i od aerodroma ka Podgorici značajno je prisustvo crnogorske policije, a put do centra Podgorice okićen je crnogorskim i američkim zastavama.

Novinare su pri ulazu u aerodromsku zgradu proveravali i obučeni psi koji su specijalno za ovu priliku dovedeni iz SAD.

Za praćenje prve posete visokog zvaničnika američke administracije akreditovano je više od 150 novinara.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), kao program saradnje ustanovljen je 2. maja 2003.

Srbija će na samitu koji će biti održan u sredu u Podgorici učestvovati u svojstvu posmatrača, a delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.