U trendu

Pens: SAD trajno privržene zemljama Zapadnog Balkana (VIDEO)

Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio je danas u Podgorici da je njegova zemlja trajno privržena državama Zapadnog Balkana i naglasio da zemlje tog regiona treba samostalno da donose odluke.

Na otvaranju Samita Jadranske povelje, Pens je rekao da pristupanje Crne Gore NATO pokazuje da su vrata te alijanse otvorena za sve države koji delenjene vrednosti.

„Velika čast je proslaviti progres Balkana na istorijskom samitu. Predsednik SAD Donald Tramp me je lično poslao (u Crnu Goru) kao znak trajne privrženosti zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je Pens.

Potpredsednik SAD je rekao i da je Crna Gora „mlada zemlja“, koja je stekla nezavisnost pre 11 godina, ali da je to država „drevne istorije“.

„Jadranska povelja pokazuje sveobuhvatnu privrženost SAD zemljama Zapadnog Balkana i zajedničku viziju za slobodnu i ujedinjenu Evropu“, dodao je Pens.

Domaćini skupa su zajedno Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsedava Jadranskom poveljom– regionalnom inicijativom pokrenutom 2003. godine pod okriljem SAD, s ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), kao program saradnje ustanovljena je 2. maja 2003.

Osnovni cilj tog programa je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.