U trendu

Peović i Đapić različito o ustašama i antifašizmu

ZAGREB – U prvom predizbornom sučeljavanju predsedničkih kandidata našli su se kandidatkinja Radničke fronte, Katarina, Peović i kandidat stranke DESNO, Anto Đapić, koji su razlčito gvorili i o ustašama, pozdravu „za dom spremni“ i antifašizmu.

Peović smatra da iza izjava da Srbi ugrožavaju hrvatski idetntitet stoje konkretni interesi.

„Svaki put kada imamo – od klerofašističke Hrvatske – interpretaciju ugrožavanja hrvatskog identiteta, budite sigurni da iza toga stoje konkretni interesi. Kada govorimo o Srbima u RH, oni za desnicu igraju ulogu homogenizacije hrvatskog naroda po potpuno pogrešnom principu“, kazala je Peović u sučeljavanju koje je održano u emisiji Presing, zagrebačke N1 tv.

Smatra da je podela prema nacionalnoj pripadnosti paravan, jedna maska, zbog podele po, kako je rekla, potpuno nepotrebnom ključu da se ne bi primetilo da na ovim predsedničkim izborima postoje grupe koje su kandidovale svoje manekene.

Đapić smatra da je antifašizam floskula i izmišljotina.

„Kada ja kažem antifašizam, to je jedna najobičnija floskula, izmišljotina, čak je Milorad Pupovac govorio o tome da su Srbi u svom nasleđu doneli i antifašizam“, rekao je Đapić.

Na tu njegovu izjavu replicirala je Peović i još jednom naglasila da iza, kako je rekla, „takozvane velikosrpske agresije o kojoj pričaju pripadnici desnog političkog spektra stoje neki materijalni interesi“.

„BDP po glavi stanovnika je od 1952. godine do 1989. godine rastao 410 posto, a od 1989. godine do 2016. raste samo 6,4 posto. Toliko o tom ‘mračnom socijalizmu’ u kojem smo živeli“, rekla je Peović.

Đapić, pak, Jugoslaviju vidi kao zlo.

„Sve nasleđe Jugoslavije se pokazalo u ratu, šta je značila Jugoslavija i u ekonomskom, privrednom i političkom smislu. Zlo bilo i ne ponovilo se“, rekao je Đapić.

Upitani da li smatraju da 22. juna treba i dalje da ostane Dan antifašističke borbe i šta misle o zabrani pozdrava ‘za dom spremni’, Peović i Đapić imali su različita mišljenja.

Peović smatra da ustaški poklič „za dom spremni“ treba zabraniti.

„‘Za dom spremni’ svakako treba zabraniti, antifašizam je demokratska vrednost koju treba ceniti. Ja moram samo reći da smatram da je ova rasprava s Đapićem toliko deplasirana da mi govorimo o istorijskim činjenicama. Mi smo danas u poziciji da treba da dokazujemo stvari koje su davno trebalo da budu asolvirane. Istorijske su činjenice da je Hrvatska završila na strani pobednika, da je bila antifašistička i da su antifašisti bili dobra strana istorije“, rekla je Peović.

Đapić je ponovio da je antifašizam izmišljotina.

„Antifašizam je izmišljotina. Ono što gospođa Peović govori je velikosrpska, agitpropovska politika. Partizani su za mene apsolutno najveća sramota“, rekao je Đapić za kojeg su ustaše bili borci za NDH.

„Osuđujem rasne zakone i zločine, sve to ja osuđujem, ali ne mogu osuditi ideju hrvatske države“, naveo je.

Na pitanje gledala da li bi kao predsednica više ulagala u obrazovanje ili vojsku, Peović je rekla da su predsednička ovlašćenja visoko protokolarne prirode, ali da bi zagovarala veće ulaganje u obrazovanje.

„Sakako bih zagovarala veće ulaganje u obrazovanje, a manje u vojsku. Mi danas imamo situaciju da Hrvatska želi da se priblizi procentu od dva posto BDP-a ulaganja u vojsku (što je preporuka NATO-a), što je izuzetno velik iznos za Hrvatsku i naš budžet. Za nastavnike mislim da je njihov štrajk opravdan“, rekla je.

Đapić smatra da je potrebno ulagati u obe stavke. „Mora se i jedno i drugo. U Hrvatskoj obrazovanje treba jačati, ali da bi država bila država mora se imati vojska. Treba na ovim prostorima imati vojsku“, zakljčio je Đapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.