Perković posle pet i po godina prebačen u HR, ide u Remetinac

ZAGREB – Nekadašnji načelnik u Službi državne bezbednosti SFRJ i kasnije hrvatski obaveštajac Josip Perković, pravosnažno osuđen zbog teškog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, danas je posle nepunih pet i po godina iz zatvora Nemačkoj prebačen u Hrvatsku.

Po sletanju u Zagreb, Perković ide u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od zatvorskih jedinica, prenosi hrvatski N1.

Advokat Ante Nobilo rekao je da će za svog klijenta prvo da dogovori zdravstvene preglede, jer u Nemačkoj nije imao adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

„Njihov stav je bio da ne treba trošiti na njega jer će ga ionako izručiti Hrvatskoj“, rekao je Nobilo za Dnevnik.hr.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za učestvovanje u Đurekovićevom ubistvu početkom 2014. izručen Nemačkoj, ali uz uslov da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. maja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog županijskog suda koji je nemačku kaznu doživotnog zatvora preinačio u 30.godišnju kaznu, koju Perković treba da odsluži u hrvatskom zatvoru.

Mustaču, osuđunom zajedno s Perkovićem i koji je i dalje Nemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina zatvora.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike