U trendu

Petogodišnjak umro od salmonele, tužilaštvo ispituje slučaj

Petogodišnji dečak iz samoborskog naselja Bregane, u Hrvatskoj, umro je od salmoneloze pošto je jeo jaja iz trgovačkog lanca Kaufland uvezenih iz Poljske, pokazao je nalaz obdukcije.

Hrvatski mediji navode da se u slučaj uključilo i državno tužilaštvo.

„Nalazi su pokazali da je dete umrlo zbog ‘salmoneloze enteritidis’ pa će tužilaštvo na osnovu tako utvrdjenog stanja sprovesti dokazne i druge radnje da bi se u konkretnom slučaju utvrdila odgovornost“, rekao je portparol državnog tužilaštva u Velikoj Gorici Dražen Diklić, prenela je agencija Hina.

Po mestu stanovanja deteta, za slučaj je nadležno Opštinsko državno tužilaštvo u Novom Zagrebu.

Advokatkinja Dijana Kladar je za Hrvatsku televiziju izjavila da porodica dečaka još nije dobila nalaz obdukcije, ali da se nada da će on uskoro stići budući da su nalazi traženi još 30. oktobra.

Mesna industrija Braća Pivac, uvoznik jaja iz Poljske, saopštila je da nije dobila službeno obaveštenje o rezultatima obdukcije.

Po nezvaničnim informacijama koje prenose mediji, porodica dečaka koji je umro pre više od mesec dana, kupila je 30 jaja na akciji u Kauflandu, a zarazila se cela porodica koja ih je jela. U kući su nadjena 22 jaja, a dva su bila zaražena salmonelom.

Poslednjih dana u Hrvatskoj je zbog salmonele s tržišta povučeno nekoliko proizvoda.

Kaufland je povukao sveže pileće karabatake u rinfuzi, poljskog dobavljača Animex Foods, dok je trgovački lanac Konzum saopštio da je u ćevapčićima u jednoj prodavnici u Rijeci nadjena salmonela, te su preduzete potrebne mere radi zaštite potrošača.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je strožu kontrolu mesa i pozvao gradjane da kupuju domaće mproizvode.

Zbog kašnjenja objavljivanja informacije o salomoneli, mnistar je smenio svog pomoćnika, zaduženog za hranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.