najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Petov: Zatvorena vrata za HDZ, nastavljamo sa SDP

Predsednik Mosta Božo Petrov izjavio je večeras da su vrata za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) zatvorena, jer nisu pristali na uslove Mosta, te da će razgovore o formiranju vlasti nastaviti samo s levom koalicijom koju vodi Socijaldemokratska partija (SDP) premijera Zorana Milanovića.

Po završetku sastanka u sedištu Mosta u Zagrebu, Milanović je novinarima rekao da očekuje da će do utorka biti poznat mandatar, ali da to sigurno neće biti on.

“Ja sigurno više neću biti premijer”, rekao je Milanović i dodao da će obavljati neku visoku finkciju o kojoj tek treba da se dogovore.

Milanović je rekao da će pokušati da do utorka uveri predstavnike Mosta da mandatar bude Petrov, a ne neka nestranačka osoba.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vođa desne Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko večeras je posle 15 minuta napustio sastanak s čelnicima Mosta i SDP. Po izlasku sa sastanka, on je novinarima rekao da njegova stranka nije mogla da prihvati ponudu Mosta o tripartitnoj vladi i podeli funkcija.

“Nismo potpisali bianco papir u kojem se nudi podela plena među pobedničkim stranakama”, rekao je Karamarko. 

On je dodao da nije mogao da potpiše takav papir i da je problem u koaliciji s SDP, koji je kao stranka koja je u poslednje četiri godine bila na vlasti odgovorna za osiromašenje Hrvatske.

Most nezavisnih lista, bez čije podrške nije moguće formiranje vlasti u Hrvatskoj, ponudio je vodećim strankama u zemlji formiranje vlade koju bi vodila konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta. Lideri stranaka morali su o tome su morali da se izjasne do trojnog sastanka u 19 časova.

I SDP i HDZ su nekoliko puta menjali stavove kada je reč o zahtevima Mosta koje su nekoliko puta odbijali, pa prihvatali. Obe stranke najpre su odbile zahteve Mosta. Kada je SDP prošle subote na glavnom odboru odbio zahtev Mosta, HDZ je uslovno pristao, pa je desna koalicija ostala u pregovorima s Mostom i korak bliže dogovoru o koaliciji bez SDP.

Lider SDP Zoran Milanović potom je neočekivano ponudio nastavak pregovora i predložio Petrova za mandatara i time se ponovo vratio u pregovore.

Most je najveće iznenađenje izbora koji su održani 8. novembra i bez te stranke nije moguće formiranje vlasti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike