U trendu

Petrov: Imena hrvatskih ministara do kraja sedmice

Lider Mosta Božo Petrov izjavio je danas da bi imena budućih ministara hrvatske vlade trebalo da budu poznata najkasnije do kraja sedmice.

„Verujem da imena kandidata mogu da budu usaglašena u narednih dan-dva, a najkasnije do kraja sedmice“, rekao je Petrov novinarima posle sastanka s predsednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislavom Karamarkom.

On je potvrdio da će mandatar Tihomir Orešković početi razgovore s kandidatima o kojima postignu saglasnost Most i Domoljubna koalicija koju vodi HDZ.

Petrov je rekao da je s Karamarkom razgovarao o programskim načelima koja će biti u reformskom sporazumu Mosta i Domoljubne koalicije i načinu na koji će se predlagati kandidati za ministre i dodao da bi sve moglo da bude završeno do 22. januara.

Lider Mosta je rekao i da je dogovoreno da će za svako ministarsko mesto biti tri kandidata, ali da neće izlaziti s njihovim imenima dok ne budu usaglašena izmedju Mosta i desne koalicije. Dodao je da će ključnu reč na kraju imati mandatar.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko ponovio je da će Most imati šest od ukupno 20 ministarstava, a ostala mesta će biti raspodeljena unutar HDZ-ove Domoljubne koalicije.

Prema dosadašnjim informacijama, Most insistira na šest ministarstava, medju kojima je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Za to mesto je posebno bio zainteresovan HDZ čiji je predsednik Tomislav Karamarko bio ministar policije, ali i šef Sigurnosno-obaveštajne agencije.

Uz MUP, Most traži mesta ministara pravosudja, privrede, uprave, poljoprovede i zaštite životne sredine.

Lideri Mosta i HDZ Božo Petrov i Tomislav Karamarko dogovorili su ranije da će biti potpredsednici u novoj vladi, s tim da bi Karamarko bi zamenik premijera ili prvi potpredsednik s ovlašćenjima zamenika.

Predsednik HDZ-a Tomislav Kamaramarko izjavio je u nedelju da će zajedno s Mostom predlagati mandataru Oreškoviću konkretne osobe za pojedine resore, a on će samostalno, uz mogućnost veta, odlučivati o kandidatima.

Mandatar za sastav nove vlade Tihomir Orešković dosad nije učestvovao u pregovorima o vladi koju bi trebalo da vodi što je pojačalo sumnju dela javnosti o njegovoj samostalnosti kada je reč o izboru saradnika, ali i o vodjenju vlade.

Oreškovića je kao nestranačku osobu za mandatar predložio HDZ, a njihov predlog podržala je koalicija nezavisnih lista Most, bez čije podrške nije moguće formiranje vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.