U trendu

Petrov podneo ostavku traži izbore

Predsednik Sabora Božo Petrov iz Mosta podneo je danas ostavku na tu funkciju zbog političke krize u zemlji izazvane raspadom vladajuće koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta.

On je sa saborske govornice poručio da Vlada premijera Andreja Plenkovića iz HDZ nema većinu u parlamentu, što je pokazalo glasanje o opozivu ministra finansija Zdravka Marića i da je jedini izlaz iz krize raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Petrov je ocenio da je Plenković podrškom ministru finansija Zdravku Mariću, koji je u Vladu došao s mesta jednog od direktora u Agrokoru „indirektno stao u zaštitu svega što se dešavalo“ u posrnulom koncernu.

Petrov je ocenio i da su glasanjem o Mariću „narušeni svi moralni principi“ i da su otvorena pitanja „trgovine i korišćenja institucija za lične interese“, aludirajući na neočekivanu podršku ministru finansija pojedinih poslanika, poput bivšeg SDP-ova Tomislava Sauhe.

Podnošenjem ostavke, Petrov je sprečio da se u Saboru glasa o o njegovoj smeni. Taj zahtev potpisali su poslanici HDZ i deo opozicionih, ukupno njih 79, što je bilo dovoljno za izglasavanje nepoverenja.

Prethodno Sabor nije podržao predlog opozicije da se izglasa nepoverenje ministru finansija Zdravku Mariću. Za opoziv Marića koji je zbog krize u Agrokoru inicirala opoziciona SDP, a podržao i Most, glasalo je 75 poslanika, a isto toliko ih je bilo protiv.

Za opoziv su bili potrebni glasovi 76 poslanika, koliko je potrebno i za podršku Vladi u Saboru.

Opozicija je u predlogu opoziva tvrdila da je ministar, kao jedan od bivših direktora u Agrokoru, u sukobu interesa i da je morao da zna o finansijskom stanju tog koncerna koje je dovelo do krize u zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar