U trendu

Petrov: Već počeli sastanci o „velikoj koaliciji“

Iako dve strane odbijaju svaku mogućnost formiranja vlasti dve vodeće hrvatske stranke, vladajuće HDZ i opozicione SDP, lider Mosta nezavisnih lista Božo Perov izjavio je danas da su, prema saznanjima njegove stranke, na marginama već počeli sastanci o „velikoj koaliciji“ te dve stranke.

Petrov je u okviru kampanje za lokalnne izbore u Osijeku da tu mogućnost u svojim izjavama nije isključio ni premijer ni Andrej Plenković, rekavši da time dve vodeće stranke u Hrvatskoj „žele da zaštite sve ono zbog čega su svih proteklih godina u politici, a što je razotkrila platforma Mosta“.

Petrov je pozvao građane da glasaju za Mostove kandidate poručivši da im je njegova stranka dala mogućnost da vide šta se radi.

Inače, Most je ranije izašao iz vladajuće koalicije sa HDZ-om zbog neslaganja o opozivu ministra finansija Zravka Marića, koji je ranije bio zaposlen na visokoj funkciji u Agrokoru.

Takozvana velika koalicija je uvek tema u hrvatskim medijima, a premijer Plenković je upitan nedavno da li postoji mogućnost da se ona dogodi, rekao“

„O tom potom“.

Jutarnji list je taj odgovor protumacio da je premijer prilično jasno sugerisao da je samo pitanje vremena kada će se ta tema naći na stolu.

Ovaj zagrebački dnevnik konstatuje da se trenutno mnogo realnijim čini da će se premijer Plenković, bez obzira na ishod lokalnih izbora, jako teško pokrpiti, pogotovo na duže vreme.

Ideju o velikoj „crno-crvenoj“ koaliciji ovoga je puta u javnost pogurao njegov Plenkovićev specijalni savetnik, kako se primećuje, u poslednje vreme opet silno zaposleni Vladimir Šeks.

“ Dok se HDZ-ova parlamentarna većina dramatično raspadala, Šeks je po saborskim hodnicima novinarima divanio o sjajnim perspektivama koje se otvaraju koalicijskim uvezivanjem HDZ-a i SDP-a“, piše list..

List podseća i da je o velikoj koaliciji u intervjuu nedeljniku Globus ranje pričao SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, rekavši da se o velikoj koaliciji razmišlja i u njihovim redovima, na levici.

I u poslednjem Globusu se pominje mogućnost formiranja vlasti od velike koalicije.

„Dobro obavešteni izvori tvrde da su se neki kontakti između dve najjače stranke na temu moguće velike koalicije već dogodili. Ali, u SDP-u to u ovom trenutku ni na galgama neće priznati. Pitanje je kako će na takvu mogućnost reagirati javnost. Ideja velikog levo-desnog bloka godinama se u Hrvatskoj osporavala kao sumrak demokracije, ubistvo višestranačja i ukidanje opozicije. Ali okolnosti su se promenile..“, piše Globus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar