U trendu

PIK poručio da neće tolerisati pokušaje otcepljenja

Upravni odbor Saveta za primenu mira (PIK) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvao je danas vlasti Republike Srpske (RS) da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIK-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom BiH „nesumnjivo utvrdjeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH“.

„U tom kontekstu, predloženi referendum u RS, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kojem je već odlučio Ustavni sud BiH, destabilizujući je i podiže političke tenzije koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti RS da ne održe referendum“, piše u izjavi.

Navodeći da referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, ambasadori zemalja članica PIK-a su upozorili da bilo koji referendum mora biti sproveden u skladu sa Ustavom BiH, i da ne može kršiti Dejtonski mirovni sporazum.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a, kako se navodi, primili su k znanju uveravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude „korak ka sprovodjenju odluke Ustavnog suda BiH“, ali su takodje konstatovali da su predsednik RS Milorad Dodik i Narodna skupština RS više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija BiH.

„Takve izjave i potezi protivni su Opštem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava i jednostavno su neprihvatljive“, naglašava se u izjavi.

PIK je ocenio da „nijedan referendum ne može promeniti činjenicu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće“, dodavši da odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi i mora se poštovati u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a su više puta istakli „da je Ustavni sud BiH sastavni deo Aneksa 4. Opšeg okvirnog sporazuma za mir (Ustava BiH), i da je ključan za njegovo sprovodjenje“.

Ustavni sud BiH je novembra prošle godine naložio RS da promeni Zakon o praznicima, jer je obeležavanje 9. januara kao Dana Republike diskriminišuće po gradjane tog entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan slavi i krsna slava RS  –  Sveti arhidjakon Stefan.

Upravni odbor PIK-a još jednom je potvrdio svoju podršku visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, u skladu sa Aneksom 10. Sporazuma i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

PIK je pozvao institucije BiH da ovo pitanje reše kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir, te putem konstruktivnog dijaloga.

„U tom kontekstu, konstatujemo da su pred Ustavnim sudom BiH već u toku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocenjivanja ustavnosti odluke Narodne skupštine RS o referendumu, kao i zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS koji je podneo parlament RS“, naveo je PIK.

Istovremeno, PIK je pozvao sve strane u BiH da se „uzdrže od ishitrenih mera i retorike koja vodi podelama i koje samo produbljuju negativnu političku atmosferu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.