U trendu

Pitanje mandatara u roku od 24 sata

Predsednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je večeras posle sastanka s liderima vodećih koalicija u Hrvatskoj, Zoranom Milanovićem i Tomislav Karamarkom, da očekuje da se u naredna 24 sata reši pitanje mandatara.

„Sastanak je bio pozitivan. Razgovori se nastavljaju sutra. Očekujemo da će se stvari razrešiti u iduća 24 sata“, izjavio je Petrov novinarima posle sastanka čelnika tri stranke na kojem su počeli razgovori o mandataru i drugim pozicijama u novoj vlasti.

Lideri Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko nisu želeli da daju izjave novinarima, jer je dogovoreno da se novinarima obrati Petrov.

U kratkoj izjavi, lider Mosta je rekao da je razgovor bio ugodan i da mu je zbog političkog dijaloga koji sada vlada žao što Most nije ranije nastao.

Na prvom sastanku ranije danas sastali su se stručni timovi Mosta, SDP i HDZ i razgovarali o ključnim reformama koje treba sprovesti u sledeće četiri godine. Posle sastanka predstavnici sve tri strane izrazili su zadovoljstvo ispregovaranim, a najavili su za sutra nastavak razgovora. Na tom sastanku nisu bili prisutni lideri stranaka.

Most, koji je najveće iznenađenje novembarskih izbora i bez čije podrške nije moguće formiranje nove vlasti, uslovio je razgovore o novoj vladi podrškom tripartitnoj vladi sa nestranačkim premijerom. Iako su u početku predlog zajedničke vlade odbacili i HDZ i SDP, u međuvremenu su promenili stavove.

Glavni odbor SDP prošle subote je ponovo odbacio vladu sa HDZ i nestranačkog mandatara, a desna koalicija okupljena oko HDZ „uslovno je prihvatila“, zbog čega je Most odlučio da nastavi pregovore samo s desnom koalicijom uz otvorena vrata drugoj strani.

Lider SDP Zoran Milanović potom je neočekivano ponudio nastavak pregovora i predložio Petrova za mandatara.

Most je tako na novu rundu razgovora danas pozvao obe koalicije, a lider stranke najavio je u četvrtak da bi razgovori mogli da traju najkasnije do nedelje uveče. On je poručio da neće dopustiti odugovlačenje pregovora o formiranju nove vlasti i da će se ići na nove izbore, ako do utorka ne bude poznato ime mandatara.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović najavila za utorak četvrti krug konsultacija o mandataru, jer se na konsultacijama početkom sedmice ponovo pokazalo da niko nema podršku 76 poslanika za sastavljanje vlade.

Leva koalicija „Hrvatska raste“ okupljena oko SDP na izborima je osvojila 56 mandata, a trenutno raspolaže s podrškom 66 poslanika, među kojima i šest manjinaca, dok desna „Domoljubna koalicija“ okupljena oko HDZ ima 59 poslanika. Most je na izborima osvojio 19 mandata, ali je posle sukoba u toj stranci ostao na 15 poslanika.

Još se ne zna hoće li se i kome pridružiti četvoro poslanika koji su napustili Most, kao i još petoro poslanika manjih stranaka i dvoje manjinaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.