Plenković: Dobar rezultat HDZ osim u Zagrebu

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na lokalnim izborima, osim u Zagrebu, ostvarila izvanredne rezultate koji će izgledati još bolje nakon drugog kruga.

„Danas čujem da imamo čak 44 grada u prvom krugu, još 45 idemo u drugi krug. To su primeri uspeha koje HDZ ostvaruje. Mnogi su juče videli kakve su im dionice i moraju razmisliti koji im je prioritet.  HDZ je spreman na sve“, kazao je Plenković i dodao da će s parlamentarnim strankama razgovarati o novoj većini, prenela je regionalna televizija N1.

Prema rezultatima Državne izborne komisije (DIP), HDZ nije dobro prošao u četiri najveća hrvatska grada. U Zagrebu i Rijeci kandidati HDZ nisu ni ušli u drugi krug,  dok su uSplitu u Osijeku drugoplasirani.

Plenković je rekao da ne zna koliko bi HDZ-u mogla da uzme stranka čije su osnivanje najavili nezavisna kandidatkinja Bruna Esih i bivši HDZ-ovac i jedna od ikona hrvatske desnice, kontroverzni Zlatko Hasanbegović, koja je u Zagrebu ostvarila dobar rezultat.

Dodao je da misli da to nije HDZ-ovo biračko telo, već „samo jedan manji deo“ i najavio da će i s njima razgovarati o novoj parlamentarnoj većini.

„Podsećam da su i Hasanbegović i Esih došli u Sabor zahvaljujući činjenici da su bili na listi HDZ-a. To je polazna tačka na koju, siguran sam, i oni vode računa. Razgovaraćemo s njima. Ja ne vidim što se promenilo u našoj politici da bi oni imali neke upitnike“, rekao je.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike