U trendu

Plenković: Granično pitanje rešavati dijalogom

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da otvoreno granično pitanje sa Slovenijom treba rešavati dijalogom i ocenio da su diplomatske note „tradicionalna metodologija“ kod manjih graničnih incidenata.

„Ako dodje do odredjenih povreda u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali, već je to tradicionalna metodologija proteklih godina gde Hrvatska dostavi protestnu notu Sloveniji, ponekad Slovenija dostavi protestnu notu Hrvatskoj. Ali, moja je glavna poruka da kroz dijalog moramo da nastavimo da rešavamo otvoreno granično pitanje sa Slovenijom“, rekao je Plenković novinarima u Požegi.

On je naglasio da Hrvatska želi da razvija dobre, kvalitetne i iskrene odnose sa tom susednom državom.

Hrvatski premijer tako je danas odgovorio na pitanje novinara o manjim incidentima u Piranskom zalivu posle odluke Arbitražnog suda o razgraničenju dve zemlje, koju Hrvatska ne priznaje.

Prema navodima hrvatske policije, slovenački policijski brodovi su u subotu u tri navrata povredili crtu razgraničenja na moru, zbog čega su ih hrvatski policajci upozorili da se nalaze u hrvatskim vodama, a potom su se slovenački brodovi povukli u svoje vode. S druge strane, u Sloveniji tvrde da su hrvatski ribari uplovili i lovili ribu do polovine zaliva, u slovenačkim vodama.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da će Hrvatska upozoriti Sloveniju na neprihvatljivost povrede hrvatskog državnog područja na moru i pozvati je da se „ubuduće uzdrži od takvog postupanja“. U saopštenju se navodi da u području Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaliva i ispred njega „treba poštovati privremenu crta razgraničenja koja prolazi crtom sredine, kao što je to bilo i u doba bivše države“.

S druge strane, iz Ljubljane su najavili diplomatsku notu Zagrebu zbog uplovljavanja hrvatskih ribara iz Savudrije i intervencije hrvatske policije u Savudrijskoj vali.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je protekle sedmice da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Sud je takodje presudio da granica u Istri sledi reku Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, odnosno da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje ostaju u Hrvatskoj. Hrvatskoj takodje ostaje i Sveta Gera, gde se nalazi sporni vojni objekt kojeg je 1991. napustila bivša JNA, a potom zauzela slovenačka vojska.

Hrvatska ne priznaje odluku, jer se 2015. povukla iz arbitraže pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Njih dvoje su potom podneli ostavke, a sud je odlučio da postupak može da bude nastavljen.

Mirjana Vujović Djurak, dopisnica agencije Beta 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.