U trendu

Plenković: Idemo prema formiranju stabilne parlamentrane većine

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je danas da ta stranka ide prema formiranju stabilne parlamentarne većine i vlade.

„Očekujem nastavak razgovora – idemo prema formiranju stabilne parlamentarne većine“, rekao  je Plenković novinarima u Zagrebu uoči nastavka razgovora s izabranim poslanicima nacionalnih manjina o podršci HDZ-ovoj vladi.

Funkcioner HDZ Gordan Jadnroković izjavio je da se i proteklih dana razgovaralo s predstavnicima manjina.

„Ne očekujem nikakvu buru i kontroverze i sve će biti napravljeno u interesu svih koji učestvuju u pregovorima“, dodao je Jandroković.

Nisu, medjutim, svi u HDZ zadovoljni pregovorima, pa je tako Milan Kujundžić ispred stranačke centrale kritikovao najavu pojedinih predstavnika manjina, poput Milorada Pupovca da neće podržati vladu u kojoj bi bio dosadašnji ministar kulture, kontroverzni Zlatko Hasanbegović.

„Hrvatska je zemlja, i to s ponosom treba reći, koja ima najviše standarde za nacionalne manjine i time se ponosimo i to ćemo negovati.  Ali, uslovljavati naravno da neće, niko neće moći uslovljavati hrvatskom narodu takve stvari“, naglasio je Kujundžić.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru, ali nijedna politička opcija na vanrednim parlamentarnim izborima 11. septembra nije osvojila toliko mandata.

HDZ sa partnerima je osvojila 61 mandat, Most 13, a osam poslanika imaju predstavnici nacionalnih manjina, medju njima su i tri srpska.

Podršku HDZ najavila je Hrvatska seljačka stranka koja je osvojila pet mandata na listi opozicione Socijaldemokratske partije. Predsednik te stranke Krešo Beljak rekao je, medjutim, da HDZ-u neće dati potpise ako o njegovoj stranci bude zavisilo formiranje parlamentarne većine i vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar