U trendu

Plenković ima legitimitet za vođenje Vlade

Andrej Plenković ima legitimitet za dalje vođenje Vlade, izjavila je danas hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je rekla i da mogućnost prevremenih izbora „isključuje do lokalnih izbora“, a da će se nakon toga videti.

Smatra da prevremenih izbora neće biti jer svi smatraju da je potrebna stabilnost i nastavak reformi.

Kako je dodala, Hrvatska je relativno mlada demokratija i uči iz svega toga, a postoje elementi koji nisu propisani Ustavom i zakonima te će se očito morati poraditi na tim dokumentima.

„Mislim da ćemo nakon lokalnih izbora svi znati puno više. Danas su moji sagovornici isticali da će tada glave verovatno biti hladnije i da će s puno više odgovornosti pristupiti rešavanju problema“, kazala je ona za RTL nakon sastanaka sa šefovima poslaničkih klubova.

Kitarović je dodala da „koliko god tanka bila ova većina, nju treba poštovati, to je uvek tako u demokratskim sistemima“.

„Većina koja je propisana predstavlja glas birača. Naravno videćemo kako će biti stanje nakon lokalnih izbora“, rekla je ona.

Upitana ima li Andrej Plenković legitimitet za dalje vođenje Vlade, kazala je:

„Da. Ponavljam, danas nisam utvrdila da postoji kritična većina koja je potrebna za izglasavanje nepoverenja Vladi.“

Na opasku kako je ovo treća Vlada tokom njenog mandata, ona je rekla da je to zaista frustrira.

“ To nas usporava, ne donose se odluke i ja sam blokirana na neki način jer koju god inicijativu pokrenem, onda se to doživljava u predizbornom kontekstu. Volela bih da konačno krenemo napred, da krenemo donositi odluke. Od ambasadora i diplomatije do ključnih pitanja – blokiranih, nezaposlenih, mladih. Dakle postoje životna pitanja koja su puno bitnija od prepucavanja.“, rekla je Kitarović, prenosi regionalna tv N1.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.