U trendu

Plenković: Nema razloga za žurbu oko susreta sa Dačićem

Nema žurbe za susret na najvišem nivou izjavio je u ponedeljak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što je Srbija osudila otkrivanje ploče Alojziju Stepincu, što on smatra „bezobraznim“.

Pojedine izjave iz Srbije „neće proći“ rekao je Plenković novinarima u Zagrebu napominjući da postoje razni kanali komunikacije sa Srbijom i da nema žurbe za „susretom na najvišem nivou.“

Hina navodi da je „novinare zanimao stav Hrvatske o odnosima sa Srbijom pošto je potpredsednik vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir proteklog vikenda odbio planirani bilateralni sastanak sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, jer je on „blaženog Alojzija Stepinca“ nazvao ratnim zločincem“.

„Pre svega vodićemo računa o hrvatskim nacionalnim interesima, o poštovanju između dveju država i nećemo dopustiti nikakve izjave koje su, rekao bih, čak bezobraznog karaktera i mislim da je kolega Štir ispravno komentarisao. Za dijalog postoje različiti kanali, a dirati u neke teme na ovaj način za Hrvatsku neće proći“, rekao je Plenković.

Hina dalje navodi da je hrvatski premijer novinarima „objasnio koji su to kanali“.

„Imate ih koliko god želite – diplomatske komunikacije, političke komunikacije pa do susreta na najvišem nivou, kad za njih dođe vreme i kad to bude zrelo. Procenićemo. Nema nikakve žurbe“, zaključio je Plenković.

Hrvatska agencija podseća da je Štir ranije juče rekao da „Hrvatska i dalje želi da razvija odnose sa Srbijom i važno je da održi kanal komunikacije sa Beogradom, ali se to ne može ostvariti sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem“.

Potpredsednik Vlade Srbije i Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otkazao je juče učešće na predstojećem neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji će biti održan 3. marta u Zagrebu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, u svojstvu aktuelnog predsedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir uputio je poziv ministru Dačiću za učešće na tom sastanku.

„Imajući u vidu poslednja javna istupanja ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davora Štira, koja odudaraju od osnovnih principa poštovanja dobrosusedskih odnosa i promocije regionalne saradnje i koja narušavaju dostignuti nivo poverenja i razumevanja temeljnih vrednosti saradnje i poštovanja nacionalnog integriteta, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkazao je učešće na predstojećem sastanku u Zagrebu“, saopšteno je iz tog resora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.