U trendu

Plenković: Neprihvatljiv mi je ustaški pozdrav

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da mu  je neprihvatljiv pozdrav „Za dom spremni“.

„Za mene taj pozdrav ima predominantno konotaciju vezanu uz ustaški režim i neprihvatljiv mi je“, rekao je Plenković na konferenciji za novinare upitan o njegovom stavu o spornom pozdravu, posebno u kontekstu izjave predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović da je reč o starom hrvatskom pozdravu kompromitovanom u vreme NDH.

Povodom današnjeg premeštanja spomen obeležja za 11 pripadnika hrvatskih snaga sa uklesanim pozdravom „Za dom spremni“ iz Jasenovca u Novsku, Plenković je rekao da je taj slučaj rešen dijalogom sa udruženjem koje je postavilo spornu ploču.

„Time smo rešili prvu fazu ove teme. Druga, važnija faza, jeste jasno zakonsko regulisanje korišćenja simbola totalitarnih sistema“, dodao je Plenković.

Premijer je naglasio da će to zakonsko rešenje predložiti Vlada i da će se na taj način rešiti i pitanje pozdrava „Za dom spremni“ kao i ostalih znakova totalitarnih režima da se „te teme ne bi zloupotrebljavale i vraćale Hrvatsku unazad“.

On je apelovao na Komisiju za suočavanje s prošlošću da intenzivira svoj rad kako bi do proleća moglo da bude predloženo zakonsko rešenje.

Plenković je odbacio tumačenje predstavnika Udruženja hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) koji su danas na konferenciji za novinare rekli da su dobili rešenje kojim se legalizuje korišćenje ustaškog pozdrava u njihovom grbu.

Premijer je rekao da je reč samo „o tehničkom uskladjivanju statuta udruženja s novim zakonom o udruženjima“ i da ne treba da bude „nikakvog trijumfalizma koji se video u pojedinim izjavama predstavnika HOS-a“.

U Novskoj je poslepodne postavljena spomen ploča za 11 pripadnika hrvatskih snaga na kojoj je i ustaški pozdrav „Za dom spremni“, koja je ranije danas skinuta sa zgrade dečjeg vrtića u Jasenovcu.

Zagrebačko Udruženje dobrovoljaca Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), koje je prošle godine i postavilo ploču u Jasenovcu za poginule saborce iz HOS, prehodno je na pres konferenciji u Zagrebu danas najavilo da će, u dogovoru s Vladom, spomen ploča „u izvornom obliku“ biti postavljena na drugoj lokaciji, u Novskoj.

Predsednik Saveza udruženja HOS Borislav Barišić rekao je da je dogovor o premeštanju ploče u izvornom obliku postignut pošto je za ratne veterane bio neprihvatljiv predlog vlade da se sa spomen ploče ukloni pozdrav „Za dom spremni“ koji je deo zvaničnog grba HOS-a.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike