U trendu

Plenković o pokušajima demontaže države

PETRINJA – U Petrinji je danas održan sastanak novoformiranog Štaba za otklanjanje posledica razornog zemljotresa, a premijer Andrej Plenković je nakon sastanka rekao da ne smatra da je proglašenje katastrofe na području pogođenom zemljotresom zakasnelo, već se, kaže, delovalo postupno.

“Zakon o sistemu civilne zaštite govori o načelu postupnosti, mi smo bili tu sat vremena od potresa i niko tada nije mogao da stekne utisak o razmerama štete“, rekao je Plenković novinarima.

Odluka o stanju katastrofe doneta je šesti dan od potresa, a u međuvremenu su, kazao je, bili praznici, Dan žalosti.

„Ne samo da ne prihvatam tezu o kašnjenju proglašenja stanja katstrofe, nego odbija i pokušaje demontiranja države. Država je u godini iza nas pokazala snagu da pomogne i svakom građaninu i privredi u meri koja dosad nije viđena“, rekao je premijer, preneli su hrvatski mediji.

Ponovio je da će sve biti ispitano s obzirom na to da su u zemljotresu stradale kuće obnovljene nakon rata.

“Ako kuća nije bila napravljena po pravilima struke ili nije imala armaturu, utvrdiće se ko je odgovoran za to“, rekao je Plenković.

Šef Štaba, ministar Tomo Medved je apelovao na građane da dojave ako znaju da postoji netko do koga pomoć još nije stigla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.