U trendu

Plenković o smrtnim slučajevima i kolapsu Hitne pomoći

ZAGREB – Drugi dan od smrti mladića Matea Ružića (21) u Zaprešiću, u Zagrebackoj županiji, zbog kolapsa Hitne pomoći i nakon što su razočarni građani danas zasuli Ministarstvo zdravlja jajima, oglasili su se prvi put premijer Andrej Plenković i ponovo resorni ministar Milan Kujundžić, koji u svemu ne vidi svoju krivicu.

Ipak, Kujundžić je novinarima danas rekao da, ukoliko prepozna svoju krivicu u ovim slučjevima spreman je da podnese ostavku.

Snimak zasipanja ulaznih vrata Ministarstva zdravstva jajima objavila je stranka Slobodna Hrvatska, koja zahteva Kujundžićevu ostavku, a čiji su aktivisti učestvovali u ovoj akciji, preneo je Jutarnji list.

Plenković je s Hvara izrazio žaljenje zbog, kako je naveo, nesrećnih slučajeva u Zaprešiću i Jastrbarskom i izjavio saučešće porodicama dveju osoba koje su u nedelju preminule zbog loše organizacije rada u Hitnoj pomići.

Rekao je da je bio u kontaktu sa ministrom Kujundžićem i da očekuju da inspekcija Ministarstva zdravstva temeljno utvrdi okolnosti pomenutih slučajeva, nakon čega će, kaže, doneti kvalifikovane sudove.

Premijer je rekao i da će videti s predstavnicima lokalnih vlasti da se poboljša sistem Hitne službe.

Ministar Kujundžić, koji je, kako podseća portal Index, juče jeftinim provokacijama pokušao da izbegne odgovore na sva sporna pitanja u vezi sa ovim smrtnim slučajevima i organizacijom rada u Hitnoj, u čemu je, kako kažu, našao razlog i za smeh, u današnjem obraćanju novinarima činio se mnogo potresenijim.

Rekao je da je na terenu inspekcija i da će ona pokazati je li bilo propusta, na osnovu čega će se postupati.

Novinari su ga pitali kako se nedeljna tragedija, kada je u Zaprešiću na rukama prolaznika umro mladić Mateo Ružić, ali i još jedna u Jastrebarskom, mogla dogoditi.
„Na osnovu ovog slučaja moraćemo još verovatno više ulagati“, rekao je ministar.

Komentarišući kolaps u Hitnoj pomoci, Kujundžić je rekao da će se analizirati šta se zapravo dogodilo u nedelju u Zaprešiću i Jastrebarskom, te da misli da je manji problem novac, a veći to što Hrvatskoj nedostaju lekari.

Za nedostatak lekara on je optužio „bogate zemlje koje im, kako kažu, uzimaju lekare.

Inače, mladi Ružić je umro na ulici u Zaprešiću, a prva ekipa iz Hitne pomoći je bio samo neadekvatno opremljeni sanitet.

Građani Zaprešića su svoju ljutnju zbog ovog incidenta iskazali juče protestom pred zgradom gradske uprave, a danas se deo njih okuupio ispred zgrade Ministarstva zdravlja na zagrebačkom Ksaveru gđe su ulazna vrata zasuli jajima, preneo je t-portal.

Mladi Ružić je danas sahranjen. Bio je asmatičar.

Ekipa Hitne pomoći je u Zaprešić došla iz Jastrebarskog i baš u to vreme, u Jastebarskom je zabeležena smrt još jedne osobe, jer je Hitna pomoć bila na intervenciji u Zaprešiću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.