U trendu

Plenković: Požari u najvećoj meri pod kontrolom

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Splitu da je požar na području od Omiša do Splita u najvećoj meri pod kontrolom, a da se tamo gde još ima potrebe gasi i lokalizuje.

„Zahvaljujući pomoći ‘kanadera’ i ‘er-traktora’, požar se gasi i lokalizuje. Ovo je jedan od 14 požara koji su u protekla tri dana izbili u Splitsko-dalmatinskoj županiji“, rekao  je premijer novinarima posle sednice Kriznog štaba sazvanog zbog požara na splitskom području.

On je zahvalio vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji i gradjanima koji su svojim angažmanom branili kuće. Premijer  je ocenio da je sistem reagovao kako treba, da nije bilo stihije  i odbacio kritike da nije učinjeno dovoljno kako bi se sprečilo širenje požara koji je sinoć stigao i do predgradja Splita.

Premijer je rekao da je na gašenju požara u Dalmaciji angažovano više od 700 vatrogasaca i pripadnika vojske, a da je požarište dugo oko 14 kilometara i široko oko četiri.

On je dodao da još nije moguće utvrditi kolika je pričinjena materijalna šteta, rekavši da je po njegovim saznanjima izgorelo desetak kuća i objekata, uglavnom nenaseljenih.

„Vlada će nastojati da nadje sredstva kako bismo sanirali tu štetu“, izjavio je Plenković.

Upitan jesu li požari podmetnuti budući da su izbili na 20-tak mesta na području od Omiša do Splita, premijer je rekao da je o uzrocima teško govoriti budući da požari još nisu ugašeni, ali da će biti sprovedena „temeljna istraga“.

Plenković je rekao i da zasad nije potrebna medjunarodna pomoć u gašenju požara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.