U trendu

Plenković pozdravio presude Stanišiću i Simatoviću

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je danas presude Haškog suda za bivše čelnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

On je, međutim, dodao da Hrvatska ne „može da bude zadovoljna“ zbog njihove uloge devedesetih godina u „najstrašnijim zločinima“, prenela je agencija Hina.

„Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za sprovođenje velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku i BiH i da su učestvovali u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice“, rekao je premijer, prenela je agencija Hina.

On je izrazio očekivanje da će u žalbenom postupku biti uzeta u obzir i njihova uloga u „u drugim zločinima“.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske u saopštenju je izrazilo nezadovoljstvo, jer presuda „ne odražava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tokom velikosrpske agresije“ na Hrvatsku i BiH.

„Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, učestvovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović“, dodaje se u saopštenju.

Takođe je izražena nada da će žalbeno veće preinačiti presudu i osuditi ih za zločine i u Hrvatskoj i u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.