U trendu

Plenković:Sa liderima SDA i HDZ dijalog o budućnosti BiH

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se večerašnjim razgovorima sa liderima SDA i HDZ BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, u Zagrebu nastavlja dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovine i položaju Hrvata.

„Mi imamo kontinuirani dijalog s predstavnicima BiH i već duže vremena planiramo susret s Izetbegovićem. Mislimo da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Izetbegović je veoma uticajan u BiH, i lično kao čelnik SDA i potpredsedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine“, kazao je Plenković.

Današnjim posetom, dodao je, nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rešenjima, ravnopravnosti – a tu mislim na Izborni zakon koji ovakav kakav jeste dovodi do dezavuisanja duha i slova Dejtonskog mirovnog sporauma.

„Naša pozicija je jasno – nije dobro da Hrvati kao konstitutivni narod zbog malobrojnosti dolazi u situaciju da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u BiH“, poručio je predsednik Vlade Hrvatske.

Na pitanje novinara da li je večerašnji susret s liderima SDA i HDZ ustvari nastavak susreta koji je nedavno imao s članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Plenković je ponovio da razgovaraju sa svim predstavnicima u BiH.

„To je nama bliska, susedna, prijateljska zemlja i ako postoji tema oko koje smo svi zainteresovani da se ostvari napredak, onda je to BiH“, istakao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.