U trendu

Plenković: Srbija instrumentalizovala temu Jasenovca

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je stav njegove vlade prema žrtvama holokausta i Jasenovca jasan i nedvosmislen, a da neki srpski zvaničnici pokušavaju da tu temu instrumentalizuju i vrate odnose u vreme Drugog svetskog rata.

„Očito postoje neki ministri koji ne prate dobro zbivanja, nastoje jednom izložbom u Njujorku da instrumentalizuju temu, vrate odnose u vreme Drugog svetskog rata“, rekao je Plenković i dodao da se „Hrvatska neće uvući u tu priču“.

Plenković kaže da „oni koji ovakve stvari rade, moraju da se zapitaju kakva je bila politika prethodnika iz stranke ministra spoljnih poslova Srbije (Ivice Dačića) devedesetih, kada je predsednik te stranke bio Slobodan Milošević, prenela je zagrebačka N1 tv.

„Milošević je doveo do agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, što je rezultiralo s 15.000 mrtvih. Sigurno da takvi ljudi nemaju kredibiliteta da rade ovakve stvari“, rekao je Plenković novinarima nakon energetske konferencije „Hvatska na vratima energeske Unije“.

Otvarajući izložbu u Njujorku, Dačić je pozvao Plenkovića da poseti Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su te žrtve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.