U trendu

Plenković tvrdi da nije promenio stav o haškoj presudi, naljutili ga novinari

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da Hrvatska poštuje presude Haškog tribunala i da nije bilo promene stava kada je reč o osudjujućoj presudi bivšim čelnicima bosanskih Hrvata, a naljutilo ga je novinarsko pitanje o obratu u izjavama.

 „Kada je reč o poštovanju presuda, mi kao odgovorna članica UN-a i međunarodne zajednice nemamo nikakvih dilema. O tome da smo nezadovoljni pojedinim delovima ili kvalifikacijama smo bili jasni, i to je naš konzistentan stav,“ rekao  je premijer novinarima u Opatiji.

Upitan kako je došlo do promene stava o haškoj presudi, odnosno da sada govori da prihvata presudu, samo ne neke njene delove, premijer je odgovorio novinarki da se „očito ubraja u one koji izvrću teze.“ 

„Idite na web stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu i izjavu Vlade od tog dana, pa ćete videti da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo i nije reklo – nije dobro. Možete se pitati kakve je vrste delovanja ovo vaše pitanje“, rekao je premijer novinarki.

Po izricanju presude šestorici bosanskih Hrvata u Hagu, koju je obeležilo samoubistvo jednog od osuđenih, generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici, Plenković je na konferenciji za novinare u Zagrebu kritikovao presudu ocenivši da njen sadržaj ne odgovara istorijskoj istini zbog navođenja da je hrvatski državni vrh učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvata.

Pritom je rekao da odbacuje i neprihvata takve ocene iz presude.

Na toj konferenciji za novinare premijer ni jednom nije rekao da Hrvatska prihvata presudu, već je  najavio da će Vlada razmotriti pravne mehanizme da bi je osporila. Takođe je rekao da čin Slobodana Praljka govori o „dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu“.

Tek posle nekoliko dana Plenković je tokom posete BiH rekao da Hrvatska poštuje Haški tribunal i da prihvata presudu. Mediji u Hrvatskoj ocenili su da je do promene retorike došlo posle kritika iz međunarodne zajednice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.