Plenković u Briselu o predsedavanju Hrvatske EU i proširenju EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas Evropskoj komisiji u Briselu prioritete hrvatskog predsedavanja EU 2020. i izneo stavove Zagreba o strategije proširenja EU na Zapadnom Balkanu.

Plenković je rekao da je razgovarano o ulozi Hrvatske kao zemlje koja na osnovu svog pregovaračkog iskustva može pomoći susednim državama ispune kriterijiume, nastave evropske reforme i približe se članstvu u EU, saopštila je Vlada Hrvatske.

Na sastanku s evropskim komesarima Plenković je razgovarao o Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan i ulozi Hrvatske u tom procesu koa i o svim temama koje su, u pogledu evropskih pitanja, važne za Hrvatsku.

Teme razgovora su bile i reforme u Hrvatskoj, kao i ambiciji da Hrvatska udje u Šengen i evrozonu.

Plenković se prethodno sastao s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom a posle će razgovarati s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

(Beta)

1 komentar
  1. ANDREJ

    Srbija ce imati veliki benefit,kada Hrvatska 2O2O godine,bude predsedavala Parlamentom Evropske Unije. Izgledi da Srbija udje na neka „naknadno otvorena vrata“ u Uniju,pre 2o25 godine,bice veoma verovatni,Bez obzira ne neke varnice,koje povremeno senu,izmedju politicara Srbije i Hrvatske,mi ostajemo dva bratska susedna naroda.Veoma mi se svidja floskula,koju je nas privrednik „kralj secera“ Miodrag Kostic,izrekao na sastanku u Zagrebu,u Privrednoj Komori Hrvatske:“ Vazniji je prijatelj u komsiluku,nego rodjeni brat npr.u Kanadi“ !!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike