U trendu

Plenković u Vukovaru poručio da treba otvoriti i stranice pomirenja

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas u Vukovaru, gde se obeležava 27. godišnjica stradanja tog grada, izjavio da treba otvoriti i stranice pomirenja.

„Došli smo u 20. Kolonu sećanja da izrazimo poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodnu, demokratsku Hrvatsku, prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, svima koji su utkali sve što su imali u budućnost Hrvatske i svih nas koji danas živimo u njoj“, rekao je Plenković novinarima.

On je pozdravio jučerašnji dolazak u Vukovar predsednika Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca.

„Uoči Dana sećanja rekao sam da je dobro da Milorad Pupovac dodje u Vukovar. Poslao je poruku pijeteta, poštovanja prema žrtvi Vukovara. Svaka komemoracija treba podsetiti na istinu, na poštovanje prema žrtvama, ali treba otvoriti i stranice prema budućnosti, stranice pomirenja, suživota“, rekao je Plenković.

On je ocenio da je „mirna reintegracija“ jedna od „ključnih ostavština“ prvog predsednika Hrvatske Franje Tudjmana. Premijer je dodao da je proces pomirenja i suživota „težak proces“.

Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, pre svega za zločine počinjene u Vukovaru, Plenković je rekao da „nema amnestija kod ratnih zločina“ i podsetio da „ratni zločin ne zastareva“.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je poruka iz Vukovara i Hrvatskoj i svetu da je rat najgore rešenje sukoba.

„Hrvatski narod je u Vukovaru pokazao junaštvo, spremnost na žrtvu, hrabrost, spremnost da se bori za svoju slobodu i domovinu, i bez obzira na svu tragediju ovo je u konačnici bila jedna velika pobeda. To je bila bitka koja je presudila, koja je odlučila i dovela do konačne pobede Hrvatske u Domovinskom ratu“, rekao  je Jandroković, prenela je agencija Hina.

Dan sećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. godišnjicu stradanja tog grada počeo je skupm kod vukovarske bolnice, odakle je tradicionano krenula Kolona sećanja centralnim gradskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Dan ranije Vukovar je posetio predsednik SDSS Milorad Pupovac koji je zajedno s predsednicom udruženja „Protiv zaborava“, Maricom Šeratović pustio venac niz Dunav i potom položio venac kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

„S najdubljim saosećanjem položli smo venac, kako za stradale gradjane Vukovara hrvatske nacionalnosti, tako za stradale gradjane Vukovara srpske nacionalnosti. Učinili smo to jer je to izraz najdubljih naših moralnih osećaja, uprkos podelama u ovom gradu i u ovoj zemlji“, rekao je Pupovac okupljenim novinarima.

U Vukovaru se obeležava 27. godišnjica stradanja tog grada u koji su posle tromesečne opsade ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

I ove godine obeležavanje Dana sećanja na vukovarske žrtve 1991. godine odvija se pod sloganom „Vukovar- mesto posebnog pijeteta“.

Vukovar je 1991, od avgusta do novembra, 87 dana bio pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Po podacima vukovarske bolnice, tokom tromesečne opsade poginule su 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500. Oko 5.000 ljudi odvedeno je u logore u Srbiji, a iz grada je proterano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Iz vukovarske ratne bolnice JNA je izvela ranjenike, medju kojima su bili i civili, koji su ubijeni na Ovčari u noći od 20. na 21. novembra 1991. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 osoba, a  još se traga za posmrtnim ostacima njih 70-tak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar