U trendu

Plenković: Vulin ne doprinosi smanjivanju tenzija i dijalogu sa Srbijom

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Jasenovcu da Hrvatska želi da smanji tenzije i otvori prostor za dijalog sa Srbijom, ali da srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin nije osoba koja svojim izjavama doprinosi tome.

„Stoga je ova poruka koju smo juče poslali jedna potrebna poruka stava i odlučnosti Hrvatske da nećemo tolerisati takve poteze“, rekao je Plenković novinarima u Jasenovcu.

On je istakao da Hrvatska jasno osudjuje sve što se dešavalo od 1941. do 1945, ali i da  gleda u budućnost.

„Mi želimo sa Srbijom, koja je bila agresor na Hrvatsku od ’91. do ’95, da gradimo jedan novi dijalog i nove odnose, a to ne možemo graditi ako se kontinuirano nastoje davati izjave koje tome ne doprinose, dapače, koje su uvredljive za Hrvatsku i štetne za medjusobne odnose“, naglasio  je Plenković upitan o stavu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova da Vulin u ovom trenutku nije dobrodošao u Hrvatsku.

Upitan očekuje li uzvratnu reakciju Beograda, Plenković je odgovorio da Srbija može da radi ono što smatra da je dobro, a da hrvatska Vlada čuva dignitet Hrvatske.
 
On je ponovio i da je predsednik Sabora Grodan Jandrokić učinio dobar potez kad je prekinuo posetu Srbiji zbog incidenta koji je izazvao poslanik radikala u Skupštini Srbije i osudjeni za ratne zločine Vojislav Šešelj.

Plenković je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom poslednje posete u Hrvatskoj boravio „na kvalitetan način, uz maksimalne mere sigurnosti i uz poštovanje kakvo priliči odnosima dve države“.
 
Na pitanje treba li predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u postojećoj situaciji da otkaže uzvratnu posetu Srbiji, Plenković je odgovorio da tek treba videti da li je i za kada ta poseta planirana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar