Most Plenkoviću: Odlaganjem glasanja kršite Ustav

Stranka Most je upozorila hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da odugovlačenjem postavljenja novih ministara krši Ustav Hrvatske s ozbiljnim posledicama po državu i društvo.

Takođe, ocenjuju da odugovlačenjem Plenković nastoji da izbegne negativne izborne posledice osiguranja stabilne saborske većine uz pomoć HNS-a.

Most je upozorio Plenkovića, predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kao i „njihovu na krajnje sumnjiv način prikupljenu saborsku većinu“ da su gotovo svi vodeći ustavni i pravni stručnjaci, kao i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, složni u tvrdnji da smenjene ministre moraju zameniti novi i to u što kraćem roku, dakle ne dužem od 30 dana, prenosi Hina.

„Kako je drugi krug lokalnih izbora tek 4. juna, odlaganje glasanja o imenovanju novih ministara nakon tog roka značilo bi da se Hrvatska našla u duboko nezakonitoj i protivustavnoj situaciji kakva nije viđena od uspostavljanja demokratskog poretka u Hrvatskoj“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je za tu situaciju odgovoran Andrej Plenković, zbog kojeg je došlo do pada Vlade i zbog kojeg je kriminal u Agrokoru i dalje zaštićen,“ stoji u saopštenju Mosta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike